Statens helsetilsyn har nylig konkludert i en fersk tilsynssak.

Legen skal under konsultasjon ha kledd av seg på overkroppen og hatt kroppskontakt med pasienten.

Selv har legen innrømmet at det var en feilvurdering, men ment at dette ble gjort i terapeutisk hensikt.

– Du skriver at du umiddelbart etter hendelsen forsto at du hadde begått en åpenbar feil og en grenseoverskridende handling overfor pasienten. Det er alene ditt ansvar selv om pasienten ikke uttrykte noen misnøye. Du understreker at du ikke på noe tidspunkt hadde noen tanker eller intensjoner om seksuell aktivitet med pasienten, herunder heller ikke beføling eller lignende. Du bestrider også at du forsøkte å kysse pasienten. Du sier at du snakket med pasienten før (...) forlot kontoret, og du opplevde ikke at pasienten hadde opplevd noe ubehag, heter det i et utdrag fra legens forklaring.

Pasienten ble trodd

Helsetilsynet legger pasientens forklaring til grunn.

– Ved vår vurdering har vi lagt vekt på at pasienten har forklart seg detaljert om hendelsesforløpet i politiavhør.

Forklaringen stemmer overens med det et annet helsepersonell journalførte fra en samtale med pasienten.

Politiet skal ha henlagt saka ut fra bevisets stilling, men det stilles ikke like strenge beviskrav hos Statens helsetilsyn som i strafferetten.

Legen har påpekt at døra til kontoret var åpen, at det var annet personell til stede på legesenteret og pasienter på venterommet.

Aldri grunnlag for å kle av seg

Pasienten hadde stor tillit til legen, og Helsetilsynet ser på bakgrunn av flere faktorer ikke grunn til at pasienten skulle forklare seg uriktig.

– Statens helsetilsyn finner videre dine forklaringer i saken lite troverdige. Vi fester ikke lit til din forklaring om at dine handlinger hadde terapeutisk hensikt. Vi kan ikke se at det er noe medisinskfaglig grunnlag for å behandle pasienter gjennom «å kjenne på kroppskontakt» med sin lege, og ikke under noen omstendighet er det grunn for en fastlege å kle av seg på overkroppen under en konsultasjon. Videre finner vi det lite sannsynlig at du, som har forklart, umiddelbart forstod at du hadde gått over grensen, og at forslaget om hjemmebesøk var for å «gjenopprette tillit». Et hjemmebesøk fremstår i en slik situasjon som uegnet til å reparere et slikt tillitsbrudd, og din forklaring her fremstår mer som en bortforklaring.

Derfor mener Helsetilsynet at pasienten hadde god grunn til å oppfatte hendelsen som seksuelt krenkende, og at legen ønsket å oppnå seksuell omgang.

Etter deres vurdering er bruddene på helsepersonelloven så alvorlige at det ikke kan gis en mildere reaksjon enn tilbakekall av autorisasjon.

– Statens helsetilsyn finner at hensynet til pasientsikkerhet, den allmenne tillit og hensynet til kvalitet og sikkerhet i helse- og omsorgstjenesten må veie tyngre enn hensynet til deg som helsepersonell. Vi har derfor kommet til at det er nødvendig å tilbakekalle din autorisasjon, konkluderer de.

Legen mister autorisasjonen på grunn av «uforsvarlig virksomhet», «grov mangel på faglig innsikt» og på grunn av «atferd som anses uforenlig med yrkesutøvelsen».

Klager inn avgjørelsen

Legen har mulighet til å klage på vedtaket til Statens helsepersonellnemnd.

– Min part er uenig i vedtaket, herunder valg av reaksjon, og vedtaket er derfor påklaget til Helsepersonellnemnda. Ut over dette ønsker min part ikke å kommentere saken nærmere på dette tidspunkt, opplyser advokat Nils Grytten til Sunnmørsposten.