Politiet har gått gjennom lydloggen etter at Annbjørg Jarnes litt før klokka 00.30, natt til søndag ringte nødnummeret til politiet.

Mener å ha framstilt det som ei mulig båtulykke

Som smp.no tidligere har skrevet mener Jarnes selv å ha framstilt det hun sa som ei mulig båtulykke nord for Langevågsholmane, men dette spriker kontra det som står i loggen til politiet, og meldinga resulterte heller ikke i at det ble aksjonert - før det kom nye meldinger søndag morgen: Først om at en båt var observert gående i ring på Hessafjorden i Ålesund, seinere om at det var observert personer som ropte om hjelp på Tyskholmen.

I den påfølgende redningsaksjonen blei to personer berga i land nettopp fra området ved holmen, og de to kunne etter hvert fortelle at de hadde vært involvert i ei båtulykke rundt klokka ett om natta, sa redningsleder Owe Frøland ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til smp.no. Den tredje som var om bord i båten blei søndag formiddag funnet omkommet i sjøen i det samme området.

- Burde ha resultert i redningsoppdrag

Etter å ha hørt loggen tar politiet sjølkritikk.

- Det vitnet hevder overfor dere at hun har sagt, stemmer, sier Magne Tjønnøy, leder for operasjonssentralen ved Møre og Romsdal politidistrikt.

- Hun gir ei nøktern og grei framstilling av det hun har hørt: At hun har hørt motordur og videre hørt et dunk, nordover fra Sula.

- Vedkommende operatør har imidlertid likevel ikke oppfatta situasjonen til å være ei alvorlig ulykke. Det burde vedkommende gjort, ut fra summen av informasjon som ble gitt, og resultatet burde vært en at det ble satt i gang et redningsoppdrag, sier Tjønnøy.

Ikke videre til Spesialenheten foreløpig

Lederen for operasjonssentralen forteller videre at politimesteren er orientert om innholdet i lydloggen.

- Blei nødmeldinga mottatt av operasjonslederen selv?

- Den blei mottatt av en operatør med mange års erfaring, også som operasjonsleder, sier Tjønnøy.

- Meldinga blei også diskutert med operasjonsleder og oppdragsleder, men det er informasjon i den som viser seg å ikke ha blitt nedtegna og som operatøren rett og slett ikke har oppfatta. Det er der feilen oppstår. Vedkommende har ikke fått med seg alt som ble sagt, legger han til.

- Når det gjelder dette med å redde liv: Mens nødmeldinga fra Jarnes kom litt før 00.30, ble en redningsaksjon ikke iverksatt før etter 08.30 søndag formiddag. Hva tenker du om mulighetene for å kunne berge noen, når det går så vidt mange timer.

- Det skal ikke herske noen som helst tvil: Det er nødetatene i Norge og spesielt politiet som har ansvar for redningsarbeidet. Og det er verken vegring eller manglende interesse som ligger til grunn her, derimot at en i sum altså ikke tolka informasjonen som kom, til at det burde resultere i en redningsaksjon.

Spesialenheten: Har ikke vurdert saka

– Vi har ikke fått melding om dette, og jeg kan ikke kommentere om vi vil gå inn i saka på eget initiativ, for jeg er ikke kjent med saka, sier leder i Spesialenhetens etterforskningsavdeling, advokat Ellen Eikeseth Mjøs, til Sunnmørsposten.