Tirsdag ble Verdensdagen for psykisk helse markert i Ålesund. Da fikk byens 500 tiendeklassinger og drøyt 150 voksne oppleve den anerkjente psykologen Trond Haukedal.

Hva gleder du deg over? Tre på gata om glede

I tre foredrag, to av dem på ungdomsskoler og én i bystyresalen, snakket Haukedal om viktigheten av glede og gode følelser som grunnmur for god psykiske helse.

– Et menneske tenker i gjennomsnitt 60.000 tanker i døgnet. Cirka 85 prosent av disse er bekymringer. Det vi fokuserer på, det vokser. Vi må velge holdning og trene på å tenke positivt, er noe av det den populære bergenspsykologen snakker varmt for.

Følelser i en digital tid

Det handler om følelser, om å være takknemlig, like seg selv – og behovet for å bli sett og elsket. Og om det moderne samfunnets feilslåtte fokus på prestasjoner, mestring og «det perfekte».

Bystyresalen Målet med Verdensdagen, som egentlig er 10. oktober, men som i Ålesund ble markert tirsdag, er å skape større åpenhet rundt psykisk helse.

Han mener mye av psykiske vansker ikke minst unge sliter med, skyldes det digitale samfunnet.

Mobiltelefon, PC og nettbrett har gjort oss tilgjengelige 24 timer i døgnet. Ubalansert bruk av teknologi gjør oss sansemessig overstimulerte og følelsesmessig understimulerte, mener Haukedal.

– En 14-åring kan være 18 år i hodet og ni år følelsesmessig, sier han.

Langsom middag rundt bordet

Før var middagsmåltidet et langsomt og viktig samlingspunkt for familien. Der delte man opplevelser, utviklet tanker og selvbilde.

– I dag er familien blitt et hotell, der man går på rommet med egen pc. Man mister samtalene og mellommenneskelig samhandling, mener Haukedal.

– Ikke vær autoritær og bruk tvang. Vær en god rollemodell, og få en dialog med ungdommen om mobil- og databruk, er psykologens tips til foreldre.

Inspirasjon