Torsdag fikk de se animasjonsfilmen «Spøkelsesgarnet», som er laget av animasjonsselskapet Aninaut i regi av Sunnmørsposten.

Filmen, som har premiere under Lekivalen lørdag, handler om den lille fisken Sofie, som på tross av alle advarsler legger ut på leting etter det livsfarlige «Spøkelsesgarnet», som ingen helt vet hva er. Underveis får både hun og seerne vite hva som skjer når forlatte fiskegarn blir liggende på havbunnen, fulle av råtnende fisk.

Se første episode av Spøkelsesgarnet over. Episode 2 og 3 kommer søndag på Smp.no.

Saka fortsetter under bildet

Førpremiere Barna på Ørnetua i Torvteigen barnehage fikk førpremiere på Sunnmørsposten og Aninauts animasjonsfilm «Spøkelsesgarnet». Filmen har premiere på Lekivalen lørdag. Foto: Marius Simensen

Grufulle bilder

Barna på Ørnetua synes «Spøkelsesgarnet» er spennende, men morsom, og sitter musestille mens filmen varer.

De lar seg ikke skremme av den småskumle handlingen, som der og da ender bra.

Denne gjengen har sett mye verre ting. På veggen i miljøkroken henger bilder fra forsøplingen av havet, og her finner vi det grufulle bildet av en død havhest med magen full av plastskrot.

Plaget fugl Undersøkelser har vist at 9 av 10 havhester i Nordsjøen har plast i fordøyelsessystemet. Mikroplast kan bli værende i magesekken i uker og måneder, og føre til at fugler sulter i hjel. Foto: Bård Øyvind Bredesen

– Havhesten er ikke en hest, men en fugl. Havhesten spiser søppel. Den dykker ikke etter fisk, men den tror at alt som ligger og flyter på havoverflaten er mat, får vi vite.

Det triste bildet av havhesten har de funnet i boka «Søppelplasten og havet», sammen med bilder av skilpadder deformert av plast og sel med halsen innsurret i fiskegarn. Denne boka har pedagogisk leder Gitte Slinning laget en fortelling av, «Havhesten», som de skal framføre 7. november. Med kostymer, sanger og replikker.

Rydder i fjøra

Torvteigen er en av 15 barnehager som har meldt seg på til Sunnmøre Friluftsråds store ryddeaksjon, der avfallet fra havet, mest plast, samler seg i strandsonene. Sammen med hundrevis av andre gode hjelpere har de fått utdelt søppelsekker, som de tar med seg når de er ute og går tur.

Kristoffer, 4 år, fra avdeling Ørnetua i Torvteigen barnehage var med på å rydde i fjøra.

– Vi har funnet brusflasker, spade og bøtte, og en kartong med sjokomelk, forteller de.

Noe går til gjenbruk, andre ting henger i fiskegarnet i miljøkroken. En ring av plast er blitt til ratt på den store båten i papp.

– Det er kjempeviktig å få vekk plasten, så den ikke dreper fuglene og fiskene.

– For vet dere at det tar 450 år før plasten forsvinner i naturen? spør de velinformerte på avdeling Ørnetua

Miljøbevisste På Ørnetua i Torvteigen barnehage har de en egen miljøkrok med fokus på vann, livet i havet og bærekraftig utvikling. 7. november skal de framføre forestillinga «Havhesten», fuglen som dør fordi den spiser plast og søppel fra havoverflaten. Her danser de fugledansen, fast prosedyre etter endt samlingsøkt. ­Torvteigen er en av 15 barnehager som har meldt seg på til Sunnmøre Firluftsråds ryddeaksjon mot marint avfall. Foto: Marius Simensen