Denne uka er ni jusstudenter på rundreise i vårt distrikt. Men slike turer kan det bli færre av, dersom regjeringens forslag til statsbudsjett blir vedtatt, forteller student og jussbuss-medarbeider Karina Kviebakk Mauren.

– Jussbuss holder til i Oslo, og vi forsøker å komme oss rundt og oppsøke mulige klienter rundt om i landet. Men slike turer er dessverre noe av det som kan bli skadelidende, dersom kuttene blir vedtatt.

Ifølge Mauren har Jussbuss budsjettert med inntekter på 6,3 millioner kroner i 2017, kuttforslaget er på drøyt 1,2 millioner.

Opposisjonsparti på Stortinget har protestert på forslaget.

Rundreise i Møre og Romsdal

Mauren, opprinnelig fra Hessa, har to år igjen av sine jusstudier.

I januar tok hun ett års pause fra studiene, for å jobbe i Jussbuss på heltid.

Sammen med åtte medstudenter i Jussbuss er hun denne uka på rundreise i Møre og Romsdal.

De besøker voksenopplæringssenter, fengsel, asylmottak og videregående skoler i hele fylket.

VIKTIG HJELP Pågangen av saker er stor. Derfor bør fri rettshjelp styrkes, ikke kuttes, mener Karina Kviebakk Mauren. Foto: Nils Harald Ånstad

Studentene tilbyr gratis rettshjelp til personer som ikke har mulighet for å betale for advokat.

De kan også bidra i saker der klienten ikke har rett til fri rettshjelp etter loven.

– Vi tar imot alle typer saker og gir den hjelpen vi kan. Studentene har valgt saksområder utfra hvor de opplever størst behov. Jeg jobber for eksempel med utlendingsrett. Og jobben er veldig givende, forteller Mauren.

Gjennom jobben gir Mauren og studentene hjelp til folk som har problem med å hevde sin rett på egen hånd.

– Rettshjelp burde være et velferdsgode. I fravær av et tilstrekkelig statlig tilbud forsøker vi å dekke rettshjelsbehovet som finnes her i landet, også utenfor Oslo, der tilgangen på fri rettshjelp er best. Pågangen av saker er stor. Derfor bør fri rettshjelp styrkes, ikke kuttes, mener Karina Kviebakk Mauren.