Torsdag denne uka skal bystyret etter planen vedta neste års budsjett. Nå har alle opposisjonspartiene bedt om tre ukers utsettelse.

Positivt

– Det er positivt at vi har fått en ny budsjettprosess der vedtaket gjøres tidligere. Ulempen er at vårt budsjettforslag kommer før statsbudsjettet. I år fikk statsbudsjettet større konsekvenser enn rådmannen hadde forutsett, sier Høyres gruppeleder Øystein Tvedt.

Dette er årsaken til at opposisjonen ber om at rådmannen må få tre nye uker til å pusse på tallene.

Rådmannen har sendt en orientering til bystyret om konsekvensene av statsbudsjettet der hun slår fast at det mangler inndekning på rundt 15 millioner kroner. Hun har funnet inndekning for rundt åtte millioner, men fortsatt mangler hun sju millioner kroner. Her kan det ligge an til at de ulike virksomhetene må spare enda mer enn de allerede er pålagt. Bare et bedre regnskapsresultat kan forhindre det, og rådmannen vil bruke tida fram til bystyrebehandlinga for å finne ytterligere inndekning av underbalansen.

Får mer tid

Og nå vil opposisjonen gi henne tre nye uker til å gjøre den jobben.

– Vi skal ha et nytt bystyremøte den 30. november, og vi ser ingen ulemper med å utsette budsjettsaka til da. Tvert imot er det bare fordeler med at rådmannen får tid til å kvalitetssikre omdisponeringer og finne dekning for de sju millioene, sier Øystein Tvedt. Selv med tre uker ekstra, kan det bli utfordrende å finne inndekning, mener rådmannen. Formannskapet har finansiert nye utgifter med forventa økninger i de frie inntektene fra staten. Statsbudsjettet viser at disse inntektene går ned for Ålesunds del.