Kommunen har det siste året gransket flere private barnehager, eiernes utbytter og bruk av offentlige tilskudd.

Kjøpte seg inn i kiosk

De kommunale tilskuddene utgjør storparten av inntektene til barnehagene. Resten er foreldrebetaling.

Åse barnehage AS kjøpte i 2011 seg inn i Spjelkavik Storkiosk AS. Barnehagen kjøpte en eierandel på 75 prosent for ca. 124.000 kroner. Spjelkavik Storkiosk er ikke lenger i drift.

Kjøpet ble belastet barnehagens regnskap, og er senere tapsført i barnehagens regnskap. Åse barnehage AS har i 2014 og 2015 registrert to personbiler som brukes av eier og eiers samboer, ifølge Ålesund kommune. De to bilenes verdi er nesten 340.000 kroner til sammen. Den ene er en elbil av typen Nissan Leaf 2013-modell.

Kjøpte naust og tomt

Ålesund kommune mener kjøp av naust, kiosken og bilene er klare brudd på barnehageloven, da det ikke er utgifter knyttet til godkjent drift av barnehagen. Bruk av offentlig tilskudd og foreldrebetaling skal komme barna i barnehagen til gode, ifølge rådgiver Astrid Ous Larsen i en foreløpig tilsynsrapport.

Advokat Håkon Rasmussen bistår Åse, Trollhaugen og Borgundveien barnehage. Han har fått utsatt frist til mandag med å imøtekomme påstander og mulige krav fra Ålesund kommune.

– Jeg ønsker ikke gi kommentar til de konkrete forholdene nå. Vi skal gi utfyllende merknader til kommunen, men så langt er vi uenig i kommunen sin forståelse av barnehagelovens §14a. Vi har bedt kommunen om en utsatt frist, og har bedt om innsyn i dokumentene for å gå nærmere inn i dette, sa Rasmussen før helga. Han ønsker ikke komme med nye kommentarer før kommende mandag.

§14a sier at offentlige tilskudd og foreldrebetaling skal komme barnehagen til gode, og at en kan ha rimelig årsresultat. Barnehageeier skal også kunne dokumentere at offentlige tilskudd og foreldrebetaling er brukt i samsvar med formålet. Kommunen vurderer å kreve tilbake 1,25 millioner fra Åse barnehage.

Millionlønn

Eieren av Trollhaugen barnehage har hatt følgende lønn:

2011: 2,1 mill.

2012: 726.000 kr

2013: 3,2 mill.

2014: 1,2 mill.

2015: 1,2 mill.

Eieren har også tatt opp private lån i barnehagens investeringsselskap, og investeringsselskapet har lån i barnehagen på 5,9 mill.

Det forutsettes at lånet blir oppgjort i 2017.

– Om dette ikke ordnes innen utgangen av 2017 kan det bli aktuelt å holde tilbake offentlig tilskudd tilsvarende lånebeløpet på kr 5,9 mill. inntil dette er oppgjort.

– Skjult utbytte

I Borgundveien barnehage AS reagerer kommunen på kombinasjoner av lønn, annet utbytte og godtgjørelser. Kommunen omtaler det de mener er skjult utbytte.

– Ålesund kommune mener det er i strid med barnehageloven at det i 2014 ble utbetalt 16,6 % av offentlig tilskudd og foreldrebetaling til selskapets leder/eier. I 2015 ble 18,1 % av offentlig tilskudd og foreldrebetaling utbetalt til selskapets eier/leder.

Det kan bli aktuelt for kommunen å kreve tilbake tilskudd på til sammen 1,4 mill.

Læringsverkstedet Olsvika AS tok over drifta av Kulur Olsvika i 2015. Kommunen mener overføringene til morselskapet har vært høye og det er aktuelt å kreve tilbake 907.000 kroner. Kommunen mener pengene ikke har kommet barna til gode, og at det er skjult utbytte.

Krevende sak

Kommunalsjef Bjørn Ivar Rødal ser ikke bort fra at sakene kan ende opp hos Fylkesmannen, hos Utdanningsdirektoratet – eller i rettsvesenet. Det at regelverket ikke er tydeligere har gjort tilsynssaken lang og krevende for kommunen.

Dessuten er det ikke så mange andre kommuner som har gjennomført lignende økonomiske tilsyn.

Kommunalsjefen og økonomisjef Ole Kristian Arntsen varslet undersøkelser etter at Utdanningsnytt og Sunnmørsposten rettet oppmerksomheten mot forholdene i fjor.