- Vår klare anbefaling er at vi vil fraråde at en tar i bruk Vestlandet som navn på det nye fylket, sier direktør i Språkrådet Åse Wetås.

Hun mener Bjørgvin eller Bergenhus, som er det gamle amtsnavnet, er gode alternative navn på det nye fylket.

- Vestlandet er et veldig godt navn, men navnet dekker et større geografisk område enn hva det nye fylket omfatter, konstaterer Wetås.

Språkrådet er høringsinstans overfor Kommunaldepartementet når det gjelder navnevalg for nye kommuner. Når det gjelder de nye fylkene har de ennå ikke fått noe oppdrag om å se på navnevalgene, påpeker Wetås.

- Når kommuner ikke selv klare finne nye gode navn har vi fått i oppdrag å bistå med råd. Når de gjelder de nye fylkesnavnene så har vi ennå ikke fått noe oppdrag, sier Wetås.

Men det vil de etter alt å dømme få ganske snart. Statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Kristin Holm Jensen (H), sier til Stavanger Aftenblad at er det uenighet om navn på de nye fylkene, skal Språkrådet komme med en uttalelse.

- Navnet på de nye fylkene må først og fremst vurderes av fylkenes folkevalgte. Det beste er at man lokalt blir enige om et nytt navn. Dersom fylkeskommunene ønsker et navn som ikke er i bruk i dag eller dersom de er uenige, forelegges spørsmålet Språkrådet, som gir en rådgivende uttalelse, sier hun

Statssekretæren påpeker at navnet tilslutt vil bli vedtatt av Stortinget.

-Navnet vil bli vedtatt av Stortinget ved lovvedtak. I vår tilrådning til Stortinget vil Kommunal- og moderniseringsdepartementet legge vekt på lokale ønsker om navn på den nye fylkeskommunen, og at navnet er mest mulig samlende, sier Holm Jensen.