Begrunnelsen er at en ved å slå dem sammen nå, reduseres risikoen da en ny felles fødeavdeling skal etableres på det nye sjukehuset på Hjelset i 2022.

-En samling vil gi bedre kvalitet, høgere pasientsikkerhet, mindre driftsutfordringer, bedre og mer forutsigbare arbeidsforhold for de ansatte, bedre rekruttering og klart lavere risiko ved innflytting i SNR, skriver Høie i svaret på det skriftlige spørsmålet fra Botten.

Ledelsen i Helseforetaket har sendt ut på høring et forslag som innebærer at fødeavdelingene ved sjukehusene i Molde og Kristiansund slås sammen ganske raskt. Begrunnelsen er at fagmiljøene da vil være samkjørte og prosessen med å flytte inn i et nytt sjukehus i 2022 blir enklere.

Aps Else May Botten frykter at dette kan fyre i gang en ny sjukehusstrid mellom de to byene.

- Spørsmålet vil fort bli hvor en slik sammenslått avdeling skal ligge i perioden fram til 2022. Jeg er redd dette kan utløse en ny konflikt, sier Botten.

Ønsket sammenslåing

Hun ba i spørsmålet Høie om å gripe inn og stoppe den høringsrunde ledelsen i Helse Møre og Romsdal nå har igangsatt om dette. Det avviser Høie.

-Fagmiljøene har selv ønsket en sammenslåing i mange år. Ett samlet fagmiljø skal inn i Sjukehuset Nordmøre og Romsdal tidlig i 2022. Kunnskap i litteraturen og erfaringer i fra bl.a. Sykehuset Østfold/Kalnes er entydige på at en må samle seg så tidlig som mulig, slik at risikoen ved innflytting og oppstart i nytt sykehus blir så lav som mulig, påpeker Høie.

Ikke enig

Botten er ikke enig.

- Jeg opplever nå at de ansatte ved begge sjukehusene er inne på et godt samarbeidsspor. Da må de få ro til å fortsette med det. De har da i dag kompetanse til å ta mot barn både ved sjukehuset i Molde og i Kristiansund, og i en digital verden kan jeg ikke skjønne at det skal være nødvendig å slå sammen de to avdelingene allerede nå, mener Botten.

Som viser til at det i dag er to gynekologstillinger ved sjukehuset i Kristiansund og fem ved sjukehuset i Molde.

- På bakgrunn av dette frykter jeg at krangelen nå kan blusse opp igjen, sier Botten.