Ifølge sakspapirene som Sunnmørsposten har fått innsyn i, skal legen ha tatt av seg klærne på overkroppen og bedt en kvinnelig pasient gjøre det samme. Han skal da ha holdt rundt henne og tatt henne på rumpa.

Han skal deretter ha kommentert hvor deilig rumpa hennes var og åpnet beltespennen på pasientens bukse.

- Tør du gå lenger, skal han ha spurt.

- Nei, jeg er ikke komfortabel med det, svarte pasienten som ble redd og ville komme seg ut.

Legen spurte deretter pasienten om hun var hjemme formiddagen etter og ga henne et mobilnummer.

Måtte ha psykologhjelp

Pasienten opplevde legetimen så traumatisk at hun oppsøkte psykolog som igjen konfronterte legen dagen etter.

I politiavhør har legen avvist at handlingene var seksuelt motivert, men heller ment som avspenningsøvelser og smertelindring.

I ettertid ser han at handlingene under konsultasjonen var under enhver kritikk og burde vært ugjort.

Pasienten hadde stor tillit til legen, og Helsetilsynet ser på bakgrunn av flere faktorer ikke grunn til at pasienten skulle forklare seg uriktig.

– Statens helsetilsyn finner videre dine forklaringer i saken lite troverdige. Vi fester ikke lit til din forklaring om at dine handlinger hadde terapeutisk hensikt. Vi kan ikke se at det er noe medisinskfaglig grunnlag for å behandle pasienter gjennom «å kjenne på kroppskontakt» med sin lege, og ikke under noen omstendighet er det grunn for en fastlege å kle av seg på overkroppen under en konsultasjon. Videre finner vi det lite sannsynlig at du, som har forklart, umiddelbart forstod at du hadde gått over grensen, og at forslaget om hjemmebesøk var for å «gjenopprette tillit». Et hjemmebesøk fremstår i en slik situasjon som uegnet til å reparere et slikt tillitsbrudd, og din forklaring her fremstår mer som en bortforklaring.

Fratatt autorisasjon

Statens helsetilsyn konkluderte i tilsynssaken 29. september med at legen hadde opptrådt uforsvarlig, vist grov mangel på faglig innsikt, samt utvist adferd som er uforenlig med yrkesutøvelsen. Helsetilsynet tilbakekalte dermed legens autorisasjon med umiddelbar virkning frem til klagesaken ble avgjort i Statens helsepersonellnemnd for klagebehandling.

Helsetilsynet mener at pasienten hadde god grunn til å oppfatte hendelsen som seksuelt krenkende, og at legen ønsket å oppnå seksuell omgang.

Etter deres vurdering er bruddene på helsepersonelloven så alvorlige at det ikke kan gis en mildere reaksjon enn tilbakekall av autorisasjon.

Klaget

Legen har via sin advokat klaget inn den midlertidige tilbakekallelsen av autorisasjonen.

Legen hevder at kontakten med pasienten ikke var seksuelt motivert. I klagen skriver han at pasienten har misforstått situasjonen.

- Han erkjenner at han har opptrådt kritikkverdig, men anfører at det er tale om en enkelthendelse.

Statens helsetilsyn har vurdert saken på nytt, men fastholder at legen er uegnet til å utøve virksomheten.

- Statens helsetilsyn finner etter dette at det ikke fremkommer nye opplysninger av faktisk eller rettslig karakter som tilsier annet utfall i saken. Vi fastholder derfor at tilbakekallelsesvilkårene i helsepersonelloven er oppfylt, heter det i vedtaket som ble fattet 17. oktober.