Forrige uke vant Aleksandra Olsen (18) talekonkurransen «Ta ordet!» – foran fem andre finalister fra videregående skoler på Vestlandet.

Mandag ble ålesundsjenta og prestasjonen feiret med kakefest i klasserommet på Ålesund videregående skole.

Tankevekker om organdonasjon

Aleksandra har ei nyresjuk storesøster og skrev en personlig tale om organdonasjon.

Ekspertjuryen ved Universitetet i Bergen mente talen var tankevekkende og at den på en slående måte konkretiserte en moralsk utfordring som angår oss alle. Måten Aleksandra fremførte talen på, bidro selvsagt sterkt til seieren.

– Jeg er veldig takknemlig. Dette betyr masse for meg, spesielt da at flere tar stilling til organdonasjon, sier hun.

Det var litt skummelt, men også gøy å framføre talen i Universitetsaulaen.

– Jeg har lært mye på dette. Og søsteren min og hele familien ble veldig stolte og glade.

– Et stort taletalent

Det var i norskfaget elevene ble utfordret til å skrive en tale under temaet «verdier».

– Dette var en viktig konkurranse. Du er et stort taletalent, sa rektor Ingrunn Aagård foran Aleksandra og klassen hennes.

Ifølge rektor skal skolen satse på retorikk og talens plass i norskfaget fremover.

– Dette skal vi bli eksperter på. Nå skal vi utdanne retorikere av rang – og du er den første, sa rektor Aagård. Hun roser norsklærerne Ingeborg Stabell og Solfrid Viset for initiativet til at skolen deltok i «Ta ordet!».

Fra neste år blir konkurransen nasjonal.

Aktuelt i vår tid

– Norskfaget er mer enn Bjørnson og diktanalyse. Retorikk er viktig lærdom. Læren om talekunst og overtalelse er svært aktuelt i vår tid, – ikke bare for å selge inn et budskap, men også for å kunne avkode et budskap, er omkvedet blant norsklærerne.

Solfrid Viset var til stede i Bergen da Aleksandra fremførte talen sin. Hun ble imponert over nivået blant de unge taletalentene, der altså Aleksandra fra Ålesund tok kaka.

– Vi er veldig stolte av deg. Du fortjente å vinne, sier klassevenninnene Sara, Antona og Elena. De fulgte spent med på finalen som ble streamet på nettet.

Både blant ansatte og elever på skolen er det flere som har tatt stilling til organdonasjon.

Takket være Aleksandra, og måten hun tok ordet på.

Viktig tema: Flere av tredjeårselevene har tatt stilling til spørsmålet om organdonasjon, som talen handlet om Her Aleksandra (f.h.) sammen med Sara Andersen, Antona Hauge og Elena Martinez. Foto: Nils Harald Ånstad