– Jeg har aldri vært i Afghanistan og vi har ingen konkrete planer om å dra dit, sier Listhaug til smp.no

I Stortinget gikk hun ut med sterke advarsler til opposisjonen mot å slutte seg til forslaget fra SV om stans i alle returer til Afghanistan.

– Et slikt vedtak vil kunne ha store uønskede konsekvenser, sa Listhaug i sin redegjørelse for Stortinget onsdag om norsk asylpraksis og sikkerhetssituasjonen i Afghanistan.

Men hun vil ikke dra til Afghanistan for selv kunne se hvilken virkelighet som møter dem som nå blir sendt ut av Norge.

– Skulle jeg nå ha reist til Afghanistan måtte det være for å ha møter med politiske myndigheter i landet. Situasjonen er slik at det ville krevd et sikkerhetsopplegg som hadde gjort at det ville blitt svært dyrt for norske skattebetalere. Skulle jeg gjort det måtte det ha vært en godt begrunnet reise, sier Listhaug.

Returnerer voksne

Hun mener situasjonen er helt annerledes for unge afghanske gutter som har bodd i Norge de siste årene og som nå blir sendt ut fordi de fyller 18 år.

– Vi returnerer voksne over 18 år, men vi returnerer ikke barn til Afghanistan uten at de er i følge med sine foreldre eller har et omsorgstilbud der. Den tidsbegrensede tillatelsen til enslige mindreårige mellom 16 og 18 år gis bare til barn som ikke har annet grunnlag for opphold enn at de mangler forsvarlig omsorg ved retur, sier Listhaug.

Som mener vi risikerer en betydelig tilstrømning av unge afghanere til Norge dersom Stortinget ikke står fast ved vedtaket om utsendelse.

– Dersom Norge stopper alle returer til Afghanistan, frykter jeg en betydelig økning i ankomstene hit. Også afghanere som allerede oppholder seg ulovlig i andre land i Europa, vil kunne finne det attraktivt å komme til Norge, advarte Listhaug.

Innvandringsministeren mener Norge vil få en mer liberal politikk enn Sverige, Tyskland og andre europeiske land dersom SV-forslaget blir vedtatt.

– Så lenge vi har en eventuell returstans kan Norge framstå som en frihavn i Europa for afghanske borgere, sa Frp-statsråden.