Omtrent 400 gjenstander, deriblant disse skålformede spennene ble stjålet fra De kulturhistoriske samlinger ved Universitetsmuseet i Bergen i august.
Foto: Universitetsmuseet i Bergen / NTB scanpix

Omtrent 400 gjenstander, deriblant disse skålformede spennene ble stjålet fra De kulturhistoriske samlinger ved Universitetsmuseet i Bergen i august. Foto: Universitetsmuseet i Bergen / NTB scanpix

To personer pågrepet for museumsbrekk i Bergen

To menn er pågrepet og siktet for å ha brutt seg inn på Universitetsmuseet i Bergen i august og stukket av med 400 gjenstander fra vikingtiden og jernalderen.

Ifølge Bergensavisen blir de to pågrepne framstilt for varetektsfengsling torsdag. Politiet skal ha beslaglagt flere gjenstander som stammer fra tyveriet.

Det var mandag 14. august de museumsansatte oppdaget at noen i løpet av helgen hadde tatt seg inn i museet via et stillas og et vindu i sjuende etasje. Flere hundre uerstattelige gjenstander var borte.


Politiet har funnet DNA-profiler etter museumstyveri

Det er funnet to DNA-profiler inne på Universitetsmuseet i Bergen som kan tilhøre tyvene som stakk av med 400 vikingskatter.

– Det er et betydelig antall. Dette er ikke et innbrudd der noen har kommet seg inn og rasket med seg noe. Vi blir mer og mer fortvilet etter hvert som listen over stjålne gjenstander blir lengre, sa fagdirektør Henrik von Achen ved Universitetsmuseet i Bergen til NTB.

Blant gjenstandene som ble stjålet var flere fra Sunnmøre og Sogn og Fjordane, også et angelsaksisk bronsebeslag som ble funnet i ei kvinnegrav på Bjørke i Ørsta i 1932 (krever abonnement).

I september opplyste politiet at de hadde funnet DNA-profiler etter tyveriet, som de håpet at kunne bidra til å oppklare saken.

Politiadvokat Linn Revheim ønsker ikke å kommentere saken eller fengslingsmøtet som går for lukkede dører. Den første som ble fremstilt for varetektsfengsling er en mann i begynnelsen av 40-årene fra Bergen, ifølge BA.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil

Mer å lese på Sunnmørsposten:
 
Leses nå
 

Forsiden nå:

Milliardprosjekt i Torvik får igjen utsett byggefrist

– Trenerer totalt for andre som vil utvikle noko her

– Eg likar ikkje å klage. Men det er påfallande at ei bedrift får halde det gåande i nærare tolv år utan å byggje noko som helst.

Ylva ruller inn over Nord-Norge

Meteorologisk institutt har utstedt ekstremværvarsel for stormen Ylva i Nord-Norge. Meldingen om uværets første skader kom tidlig torsdag. 

Politiloggen:

Mista førarkortet

Ein bilførar er fråteken førarkortet og politimeld etter å ha køyrt for fort i Skorgedalen i Vestnes.