Advokat Håkon Rasmussen erkjenner at eierne av Åse barnehage ikke fulgte loven da de kjøpte aksjer i Spjelkavik storkiosk, men forsvarer kjøp av naust og to biler.

Det kommer fram i advokatens tilbakemelding til Ålesund kommune, som svar på et tilsyn ved barnehagen.

Når det gjelder aksjekjøpet påpeker samtidig advokaten at dette ble gjort i beste hensikt, for å styrke selskapets økonomi, og at det ikke er et forsøk på å unndra tilskuddsmidler.

Forsvarer naust og bilkjøp

Rasmussen viser til barnehagelovens paragraf 14a hvor det heter at barnehagen bare kan belastes for kostnader som direkte dreier seg om drift av barnehagen.

Advokaten mener derfor at naustet og tomta er å regne som et driftsmiddel, og at det samme er tilfellet for de to bilene.

– Bilene er anskaffet for bruk i barnehagedriften, herunder har de blitt benyttet til ukentlige innkjøp, skriver advokaten som legger til at eiernes disponering av bilene også er brukt som godtgjørelse for arbeidsinnsatsen deres.

Høg lønn og lån i Trollhaugen

Når det gjelder Trollhaugen barnehage sier advokaten seg uenig i Ålesund kommune sin vurdering av saken.

Advokaten påpeker på samme måte som for Åse barnehage, at bilen bruker i den daglige virksomheten til barnehagen. Rasmussen forsvarer låneopptakene med at de er inngått på markedsvilkår med avgrenset beløp, rentebetingelser og frist for tilbakebetaling.

– Rimelig lederlønn i Borgundvegen

Advokat Rasmussen representerer også Borgundvegen barnehage, hvor han argumenterer at lønn og utbytte er rimelig ut fra gode økonomiske resultat gjennom en årrekke. Samtidig blir det påpekt at daglig leder – som også fungerer som pedagogisk leder – jobber langt mer enn normal arbeidstid – uten at det blir beregnet overtid.

– Selskapet har vært drevet svært fornuftig med lav lederlønning og uten utbytte i en årrekke, skriver advokaten.

Lønna var ifølge Rasmussen på ca. 577.000 i 2014 og en drøy million i 2015 – men for sistnevnte år er det også inkludert en bonus på 300.000 kroner.

Advokat Håkon Rasmussen ARKIVFOTO Foto: STAALE WATTØ