Det enorme miljøprosjektet med å rydde opp sterkt forurensa masser fra sjøbunnen i Aspevågen er allerede utsatt fra 2018 til 2019. Dette mye på grunn av uklarheter rundt plasseringen av deponiet etter protester fra sjømatnæringen, men også fordi flere grunneiere må foreta supplerende undersøkelser, ifølge fylkesmannen.

– Dere ber Miljødirektoratet fremprioritere behandlingen av denne klagesaken. Frykter dere at hele prosjektet med opprydding i Aspevågen kan bli ytterligere forsinket?

– Det er ingen ting som tyder på at denne klagen vil føre til at oppryddingen i Aspevågen må utsettes, sier Thomas Aurdal, overingeniør i miljøavdelinga hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal.

Om lag 15 grunneiere, Ålesund kommune inkludert, har blitt pålagt å gjøre miljøundersøkelser på land og utføre eventuelle oppryddingstiltak. Slik skal en hindre at forurensning fra grunnen, som skyldes tidligere miljøutslipp, skal fortsette å lekke ut i sjøen etter at fjordbunnen er renset opp.

– Meget uheldig

– De samlede kostnadene ved sjøbunnsprosjektet er ventet å ligge et sted mellom 70-180 millioner kroner, og da vil det være meget uheldig om det fremdeles er landbaserte kilder som kan forurense sedimenter etter tiltak i denne størrelsesorden, mener fylkesmannen.

To rapporter utarbeidet av Norconsult AS viser at eiendommen på Aspøya, hvor tidligere Ålesund trådstiftefabrikk lå, er betydelig forurenset, og at det er risiko for spredning til sjø, i første rekke av tungmetallet sink, og at det derfor anbefales tiltak i form av masseutskifting.

– Hensiktsløst

Ifølge klagen fra grunneiers advokat er det ikke fare for forurensning fra eiendommen. Klager mener forurensningen har kommet sjøvegen, og at det derfor er hensiktsløst å foreta tiltak på eiendommen før oppryddingsprosjektet i Aspevågen er gjennomført. Det vises også til at forurensningen er størst i fyllingen mot sjøkanten, og at denne fyllingen ble anlagt i 2008, åtte år etter at driften i trådstiftefabrikken ble innstilt. De finner det derfor vanskelig å forstå hvordan de nye massene skulle ha blitt forurenset av driften ved trådstiftefabrikken. For øvrig var det kommunen som skaffet massene, skriver advokaten.

– Usannsynlig

Fylkesmannen kan ikke se at klagen gir grunnlag for å endre vedtaket, og har derfor sendt saken til Miljødirektoratet for videre behandling.

– Vi finner det usannsynlig at sinkforurensningen på eiendommen kan forklares med spredning fra sjø til land, skriver fylkesmannen og viser til ulike prøver og sinknivåer i sediment i sjø, på land og i tang. Om massene som ble byttet ut med nye i 2008;

– Om massene har vært forurenset, mener vi det må bli en privatrettslig sak mellom kjøper og selger. Det kan heller ikke utelukkes at massene er blitt forurenset siden 2008 ved påvirkning fra forurensning på eiendommen, skriver fylkesmannen. Det pekes også på at det gjøres tiltak for å hindre spredning på naboeiendommer, men at sinkverdiene på denne eiendommen er betydelig høyere enn sinkverdien påvist noe annet sted i området.

– Vårt pålegg fokuserer på å redusere spredningsfaren, men det bør også nevnes at akseptabelt forurensningsnivå for gjeldende arealbruk er overskredet ved flere av prøvestasjonene på eiendommen, skriver fylkesmannen som ikke vil endre vedtaket om krav til å rydde opp. Saken er derfor sendt til Miljødirektoratet, med ønske om rask behandling, slik at dersom klagen ikke får medhold, kan tiltak på eiendommen bli ferdigstilt før sjøbunnstiltakene starter opp.