Det er spørsmålet fellesnemnda for nye Ålesund må ta stilling til etter at formannskapet i Ålesund anbefaler å sende utredningen om en søknad som vertshavn til dem.

Formannskapet i Ålesund kommune vedtok tirsdag, mot en stemme, å følge rådmannens innstilling om å be Nye Ålesund kommune sette ned en arbeidsgruppe som får i oppdrag å finne ut om det både organisatorisk og økonomisk er grunnlag for å sende inn søknad om å være vertshavn for Tall Ships Races i 2022.

Positivt?

Kirsti Dale synes det er positivt at ålesundspolitikerne sender saken til fellesnemnda for nye Ålesund kommune, men er usikker på om politikerne fra Sandøy, Skodje, Haram og Ørskog er like positive til Tall Ships Races som ålesunderne.

Rådmann Astrid Eidsvik sier intensjonsavtalen påpeker en at en skal drive aktiv samfunnsutvikling i den nye storkommunen.

- Dette er et prosjekt som kan forsvares innenfor et slikt konsept. En slik aktivitet stimulerer samfunnsutviklingen, sier rådmannen.

Monica Molvær (H) sier Ålesund kan søke om å få være vertshavn i 2022. Hun ba derfor rådmannen sende representanter til Tall Ships Internationals konferanse i Bordeaux for å fremme byens interesser.

- Det er mange i det internasjonale miljøet som husker oss fra 2015 og vi må holde kandidaturet varmt, sier Molvær.

Tore Johan Øvstebø (KrF) sier Tall Ships Races har "satt Ålesund på kartet" på en flott måte.

- Vi trenger slike prosjekt som binder den nye kommunen sammen. Det er viktig at vi har kulturprosjekt å glede oss til, og som kan styrke vår felles identitet.

Vedtatt mot en stemme

I byggingen av den nye kommunen er det viktig at vi hegner om det som er vår stolthet, nemlig Norge som sjøfartsnasjon, mener ordfører Eva Vinje Aurdal.

- Jeg er åpen og ser at dette er en god mulighet. Vi må prøve å få med oss fellesnemnda på dette, sier hun.

Molvær var på sin side litt redd for at fellesnemnda ser dette som et "gamle Ålesund"-prosjekt.

Under avstemmingen var det kun Sindre Nakken (Ap) som stemte i mot å sende oppfordringen om å utrede en søknad videre til fellesnemnda.

Molværs tilleggsforslag om å be rådmannen finne egnet kandidat til å reise til Bordeaux sammen med Ålesund havnevesen fikk også flertall.

Gode erfaringer

Ålesund kommune har både i 2001 og 2015 vært vertshavn for The Tall Ships Races. I evalueringen ble det trukket fram at arrangementet hadde skapt godt omdømme og markedsføring av Ålesund og Sunnmøre

Etter gjennomføringen av Tall Ships Races 2015 kom der klare signaler fra Sail Training International (STI) om at det ønsket Ålesund som vertshavn også for framtidige arrangement. Det blir lagt opp ruter for seilasen flere år i forveien.

Ønsker Ålesund å søke om å bli arrangørby en gang til, er første mulighet trolig i 2022. Søknadsfrist vil da være høsten 2018.