– Vi har flinke folk med solid kompetanse, men vi sliter med å få søkere når vi lyser ut deltidsstillingene.

Det sier Kim Andre Breivik som er leder for tekniske tjenester og brannsjef i Sandøy. I går oppretta fellesnemnda for Nye Ålesund ei faggruppe som skal jobbe med brann- og redningstjenesta i den nye kommunen.

ROS-analyse

I Sandøy har de akkurat laga en risiko- og sårbarhetsanalyse for brann- og redning som skal være grunnlaget for dimensjoneringa av brannvesenet.

– Der gjør vi oppmerksom på at vi har en mannskapsbil fra 1999 som ikke har motorkraft til å holde farten i bratte stigninger, sier Breivik.

Nå er topografien i Sandøy ikke spesielt bratt, men det kommer tunnelene på Nordøyvegen til å bli. I ROS-analysen står det at det må bygges opp kompetanse for å ivareta beredskapen både under byggeperioden og når Nordøyvegen åpner.

– Vi samarbeider allerede mye med brannvesenet i Ålesund, blant annet om kurs som skal sørge for kompetansen hos mannskapene våre, sier Kim Andre Breivik. Men vi strever som sagt med å skaffe nok folk til brannvesenet vårt.

Større prosent

– Brannfolkene går alltid med nødnettradio. En økning av honoraret for dette kan være ei gulrot vi kan bruke, sier Breivik. I budsjettforslaget mitt har jeg foreslått å øke personsøkertillegget fra 18.000 til 22.000 kroner i året. Jeg foreslår også å øke stillingsprosenten slik at mannskapene får 40 timer øving i året mot 12 i dag. Dette er noe mannskapene ønsker selv. Det er mye de må opprettholde kompetansen på, sier Breivik.

Felles brannordning

Faggruppa som nå er valgt, skal sørge for at den nye kommunen skal få ei ny, felles brannordning. Gruppa består av en representant fra hver kommune som skal ha brannfaglig kompetanse. I mandatet blir det slått fast at brannordningene i de fleste kommunene er fra 1990-tallet og dermed utdaterte.

I tillegg skal det også lages en total beredskapsplan for Nye Ålesund.

Les også: Søker brannkonstabel – i to prosent stilling

Sandøy kommune opplevde en dramatisk lyngbrann i mars i 2013. Foto: Privat