– Vi visste ikke at vi var nominert en gang, sa Bård Ottesen, da han sammen med daglig leder Norvald Bjarne Muren tok imot utmerkelsen som årets gaselle i Møre og Romsdal.

Fire kandidater fra Sunnmøre

Det er Dagens Næringsliv som kårer årets gasellebedrift. Redaktør Amund Djuve foretok nedtellingen med flere sunnmørsbedrifter før han endte på vinneren.

På femte plass var Artec Aqua i Ålesund, på fjerde var Scala Industrivekter, også Ålesund. Tredjeplassen hadde FSC Management i Molde, andreplassen Inno-hus i Ålesund, mens altså RS-Systems troner som gasellebedrift nummer en i Møre og Romsdal.

– Stedet med flest gaseller

RS-Systems er hjemmehørende i Fosnavåg. Og Herøy er det stedet i Norge som har flest gasellebedrifter, ifølge Djuve.

Gasellekandidatene sanker poeng samlet  og for hvert av de fire årene etter at den er etablert. Kriteriet er at bedrifta har hatt omsetningsvekst denne perioden, at omsetningen er mer enn doblet de fire årene og at bedrifta har hatt  positivt driftsresultat i samme periode.

Omsetning på 20 millioner kroner

I 2016 hadde RS-Systems en omsetning på nesten 20 millioner kroner og med en driftsmargin på 22 prosent.

– Har dere planer for hvor store dere vil bli; når når dere 40 millioner i omsetning? spurte Djuve, – dere blir større enn i fjor? fortsatte han.

– Vet ikke,  svarte forretningsutviklingsdirektør Bård Ottesen. – I år går vi faktisk litt ned, så går vi kraftig opp.

Han kom til gasellekonferansen sammen med daglig leder Norvald Bjarne Muren og styremedlem Odd Hjelmeland som altså fikk seg en svært så hyggelig overraskelse ved å bli kåret som fylkesvinner i gaselleklassen.

Angret aldri

Ottesen, som har bakgrunn i selskaper som Geco, Hydro, Reslab, Weatherford og Cip, kunne fortelle at den første kunden de hadde var verdens største oljeselskap, Saudi Aramco. Men de slet litt i to-tre år før de begynte å få penger ut av araberne.

– Så du sa opp direktørstilling i Hydro med direktørlønn for å betale penger inn i et selskap? spurte Djuve.

– Det var en stor overgang. Men jeg har aldri angret på det, sa Ottesen og delte av erfaringer til deltakerne på gasellekonferansen: – Pleie nettverk, aldri brenne broer, være ydmyk – i alle fall ute i verden. Det er ekstremt viktig. Det er mange dyktige der ute. Sikre kapital, sørge for å ansette rette folk, involvere dem og gi dem mulighet til å bygge noe stort sammen.

Produksjon i Fosnavåg

RS-Systems produserer utstyr som bestemmer hvor mye olje og gass det er i et reservoar. Det skjer ved å ta ut kjerneprøver for å finne ut av bergartsegeneskapene som gir en profil som kan si om det er grunnlag for å utvikle et område. Fosnavåg-bedrifta lager altså utstyret som analyserer bergartene fra reservoarene.

RS- Systems starta i 2010, har seks ansatte og kontor både i Fosnavåg og Trondheim. – To mann på Mjølstadneset, der blir også utstyret produsert, forteller daglig leder Norvald Bjarne Muren.

Selv om det ligger an til en liten nedgang i 2017, skal det gå oppover igjen i 2018, og ganske mye oppover, om vi tolker Ottesen korrekt.

– Vi er nødt til å få inn flere folk, sier Ottesen som sammen med Muren og styremedlem Odd Hjelmeland deltok på gasellekonferansen i Ålesund mandag formiddag.

Grei anerkjennelse

– Gasellekåringen er en grei anerkjennelse for folk som har gjort noe bra. Vi får litt blest på Sunnmøre. Kundemessig – markedsmessig – betyr det ikke så mye, det største markedet ligger i Midt-Østen, men når det gjelder rekruttering og tilgang på folk. Og skulle vi trenge investorer kommer det godt med da også,  sier Ottesen.

– Dette gir inspirasjon, sier Hjelmeland. – Inspirasjon til å stå på videre, sier Muren.

Gasellekonferanse Foto: Marius Simensen