Smp.no fulgte åpningen av det 15.300 kvadratmeter store bygget - se bildeserie over

Det var knyttet stor spenning til hvem som skulle stå for den offisielle åpningen av NMK 2. NMK 1 ble åpnet av Kronprins Håkon, så noen trodde det var Kong Harald sin tur denne gang.

Det var det ikke, derimot var det en robot, styrt av Hermine Langøy Westre fra Volsdalen skole og Fredrik Torset fra Spjelkavik ungdomsskole som sto for åpninga, som var et heldigitalt senter verdig.

Frode Alnes var konferansier. Han sier dette kan bli et høydepunkt i hans karriere. På NMK2-åpningen spiller han nemlig sammen med tre roboter.

Styreleder i NMK, Leif Arne Langøy, ønsket alle velkommen.

– For fem år siden sto jeg her og sa dette bare var begynnelsen da NMK ble åpnet. I dag kan jeg si at den påstanden er oppfylt.

– Newtonrommet er en av de viktigste inngangsportene til NMK, som ingen skole hadde greid å drifte aleine, sier Langøy videre.

Han forteller også at NMK3 er under utarbeiding.

– Det er ikke konkretisert. Men jeg kan love at det kommer, sier Leif Arne Langøy.

Barn og robot sto for åpningen

Så presenterte han de som skulle stå for den offisielle åpningen.

– Det er ikke Kongen, men vi vil se inn i fremtiden, sier styreleder Langøy. To barn styrte en robot som stod for den offisielle åpningen.

– Lager ny historie

Fylkesordfører Jon Aasen og Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal hilser.

– Ålesund er laga av fisk, fisk er vårt gull. Her er vi nær historisk grunn i Borgundkaupangen og lager ny historie med NMK, sier Aurdal.

Makinen: – Dette er fremtiden

Presidenten i Rolls-Royce Marine, Mikael Makinen, får ordet:

– Dette er noe helt annet enn det vi begynte på i 2012. Dette er fremtiden, her vil vi se resultater. Ålesund må være stolt av dette, og for dem som vil utdanne seg innen den maritime næringa er dette senteret svært viktig, sier han og fortsetter:

– Det nettverket som jobber sammen på NMK blir utrolig viktig for fremtiden. En stor del av alle skip i verden har noe utstyr som er produsert i Norge, sier Rolls-Royce-direktøren.

– En fantastisk by

Direktøren i Inmarsat, Rupert Pearce:

– Jeg synes Ålesund er en fantastisk by, helt utrolig vakker. Jeg er veldig glad for å være her i dag for å skape globalt samarbeid og for å se dette utrolig fine, nye hovedkontoret vårt for Norge.

Smp.no følger åpningen

Åpent hus i ettermiddag

Både norsk og utenlandsk presse følger NMK-åpning

Etter at det offisielle åpningsprogrammet er unnagjort, er alle er velkomne til å besøke bygningen fra klokka 16.30 til 19.30. NMK lover spennende aktiviteter for store og små – ikke minst i det nye Newtonrommet som skal gi barn nye læring- og mestringsopplevelser helt ned på barnetrinnet.

Programmet startet allerede ved 9-tida med foredrag av NTNU-professor Ingrid Schjølberg før det blant annet var klart for omvisning og presentasjoner av Inmarsat og Rolls-Royce.

Selve åpningsseansen startet klokka 14 og er en kombinasjon av kulturelle innslag og intervjuer med toppledere.