– Siste hånd er lagt på verket, og når går klokka igjen etter å ha stått stille fra begynnelsen av 2000-tallet, sier en fornøyd konservator for bygningsvern Jorunn Monrad. I utgangspunktet var planen at klokka skulle være ferdig til neste års bybrannløp, men nå kan ålesunderne glede seg over at byklokka allerede går.

Det er urmaker Svein Skarbøvik som reparert urverket, og restaureringen av glass og metall er utført ved Nidarosdomens verksteder i Trondheim.

Stormskade

Det var under flere stormer at urverk og glass på klokka fra 1907 ble skadet. Det ble også gavlen på Jugendstilsenteret der klokka er montert. Reparasjonen av muren er nå utført av Tommy Jansen.

Jorunn Monrad opplyser at Jugendstilsenteret og Kube har mottatt 50.000 kroner fra Stiftelsen Uni. 50.000 kroner fra Vestenfjelske Bykreditts Stiftelse og 80.000 kroner fra Sparebanken Møre til reparasjonen av byklokka.

Få klokker

– I Ålesund er det bare fem tårnur eller fasadeur igjen, kan urmaker Svein Skarbøvik fortelle. Han ramser opp tårnuret i Ålesund kirke fra 1909, der E. Syrstad fra Trøndelag laget det opprinnelige, mekaniske urverket. Longvahuset i Kongens gate har tre tallskiver i tårnet. Latinskolen har også et fasadeur, og i Freiaklokka på Rutebilstasjonen er det et elektrisk urverk.

– For mange år siden fantes det elleve urmakere i byen. Den eldste urmakeren som opererer i dag er Schlyder som starta opp allerede i 1864 i Kongens gate, forteller Skarbøvik som driver eget verksted i Ålesund.

Tårnklokka i Jugendstilsenteret går igjen. Foto: Ola Sletten