Sammen med blant andre virksomhetsleder Oddvar Kongsvik og fagleder Mirza Begic i Ålesund kommune ønsker Ålesund sentrumsforening å få fart i utviklingen av Kiperviktorget.

- For oss er det viktig at torget tar tilbake posisjonen som møteplass og en arena med høy aktivitet for byens befoklning, sier Monica Molvær i sentrumsforeninga.

Idédugnad

I lokalene til Let's Eat ved Kiperviktorget fikk hun og representantene fra Ålesund kommune høre mange interessante ideer tirsdag kveld.

- Hva med å rulle ut grasplen og gjøre torget om til en park der folk kan ha piknik eller slappe av? Gjerne sette opp noen trær mot sør som skjermer mot trafikken, sier Alexander Kobbevik i Modo-gruppen.

- Eller sette opp en vindskjerm i sørvest-hjørnet ved vannspeilet, spør Arne Almås.

- Jo, i forhold til vind og trekk har vi målinger som viser at en vindskjerming i det området vil dempe vinden i 70 prosent av torgområdet, sier fagleder Mirza Begic i Ålesund kommune.

Andre mener tak over hele eller deler av torget må vurderes.

- Det kan være et tak formet som fiskeskjell, foreslår Arne Inge Oksnes.

- Leiesatsene for torgplass må ned, sier Trine Klemetsen i Bypatrioten.

- Det er allerede inne i budsjettet for 2018, svarer Oddvar Kongsvik.

Flere viste til den flotte jobben som er gjort med området ved Skansekaia.

- Kanskje noen lekeapparat eller en fontener i bakken hadde gjort susen, undrer noen.

Begrensninger

Flere pekte på problemer med utformingen av dagens torg.

- Støttene som er satt opp er til hinder for butikkene rundt. Lets Eat kunne for eksempel ha hatt en attraktiv uteservering om en kunne hatt den rett utenfor veggen der det i dag er hinder i form av nivåforskjell og betongstøtter med kjettinglenker, sier Monica Molvær.

John Breivik i Ålesund Taxi er enig i at en kan gjøre området mer attraktivt med små grep.

- Hvis området blir tatt i bruk så blir det mer attraktivt. Det er ikke nødvendigvis kostbare grep som skal til, mener han.

Representantene fra Ålesund kommune bifallt ideen om å utjevne nivåforskjellene og kanskje fjerne betongstøttene i øst og vest på torget.

- I dag ligger det en begrensning i bruken i alle fall midt på torget på grunn av vektrestriksjoner. Men ute på kantene av torget kan en for eksempelt bygge opp slik at en får en jevn flate helt ut til bygningene, sier Oddvar Kongsvik.

Midler finnes

Ålesund kommune har fått tilsagn om til sammen fire millioner kroner fra fylket og Miljødirektoratet, mens disse forutsetter 50/50 finansiering.

- Så lenge Ålesund er på Robek-lista har vi ikke stort handlingsrom, men vi er i stand til å gjøre små grep. Derfor er vi glade for innspill, sier Mirza Begic.

- Det er mange kreative sjeler i Ålesund. Og det må være lov til å tenke høyt. Jeg opplever Ålesund kommune som lyttende og villig til å ta de nødvendige grep, små eller store, for å få opp igjen aktiviteten her. For akkurat nå er Kiperviktorget helt dødt, sier Molvær.

Kiperviktorget har opplevd både torghandel, demonstrasjoner, konserter, kunstisbane og volleyballcup. Hva mener du bør skje for å få torget mer attraktivt?

Ålesund kommune og Ålesund sentrumsforening inviterte til innspill for at Kiperviktorget skal gjøres om til et trivelig sted å oppholde seg. Foto: Staale Wattø
Ved å fjerne betongstøttene og utjevne nivåforskjellen til dagens fortau kan Kiperviktorget få en attraktiv uteservering, mener Monica Molvær i Ålesund Sentrumsforening. Foto: Stig Vågnes
Virksomhetsleder Oddvar Kongsvik i Ålesund kommune orienterte om kommunens ønske om gode ideer. Foto: Stig Vågnes