Det sier styreleder i Helse Møre og Romsdal Stein Kinserdal til Sunnmørsposten. Styret har møte i dag, og skal etter lunsjpausen behandle forprosjektet for nytt sjukehus på Hjelset (SNR). For å få nok penger til nytt sjukehus må kostnadene ned. Over 200 millioner kroner må spares i 2018, ifølge budsjettforslaget. Og klarer de det, gjenstår nye, enda tøffere kutt.

I et brev til styret i Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge uttrykker Ålesund Arbeiderparti bekymring for den økonomiske situasjonen i helseforetaket. Arbeiderpartiet ber foretaket om å legge bort prestisje og drømmescenario, og ber om at Sjukehuset Nordmøre og Romsdal nedjusteres.

Tror ikke innspillet vil påvirke

– Vi har mottatt brevet og kommer sjølsagt til å ha det med inn i diskusjonene som skal gå framover om utviklingsplanen, sier Kinserdal.

Utviklingsplanen ligger ute til høring - men allerede i dag skal budsjett og forprosjekt for SNR vedtas. Kinserdal tror ikke at innspillene vil påvirke disse prosessene.

– Vi får jo se når vi skal behandle saka, men jeg vil si for egen del at det tror jeg ikke vi kommer til å gjøre, sier han.

– Er SNR og økonomiplanen et drømmescenario?

Stein Kinserdal, styreleder i Helse Møre og Romsdal. Onsdag skal styret behandle forprosjektet for Sjukehuset Nordmøre og Romsdal og budsjett for 2018. Foto: Sofie Svanes Flem

– SNR er heilt i tråd med både ministerens vedtak og det vi gjennom år har utredet at er behovet. Det viktige nå er å få til det sykehuset vi har hatt mye strid om, men som nå har kommet så langt. Så må vi løse ålesundsutfordringene i tillegg. Å begynne å saldere mellom dem vil ikke føre noe bra med seg, sier styrelederen.

En del av løsningen

Han mener at Sjukehuset Nordmøre og Romsdal er en del av løsningen.

– Hvis vi ikke klarer å realisere SNR, så er muligheten for å få kanalisert midler inn i sydfylket vanskeligere. Å skifte strategier nå vil være heilt gærent, sier han.

– Er det realistisk å vedta både budsjett og SNR?

– Det tar jo tid, og det er omstillingen i foretaket som eventuelt gir muskler til å klare det. Det er klart det er krevende, men dette er også det de fleste andre foretak har gått eller går gjennom. Å skape utvikling i henhold til lagt strategi koster, først og fremst fordi vi må skaffe midlene selv, sier han.

– Vil også påvirke St. Olavs

Svein-Rune Johannessen er gruppeleder i Ålesund Arbeiderparti. Foto: Staale Wattø

Svein-Rune Johannessen, gruppeleder i Ålesund Arbeiderparti, utdyper årsaken til at de har sendt brevet:

– At ikke prestisje går framfor bærekraft, sier han.