Brevet er sendt til styret i Helse Møre og Romsdal, som har styremøte i dag. Det er også sendt til styret i Helse Midt-Norge.

I brevet kommer partiet med kommentarer inn mot de tre store utfordringene i HMR og som styret skal ta stilling til, skriver de:

1) Utviklingsplan 2019-2022 og framtidsutsikter mot 2035

2) Budsjett 2018

3) SNR

På styremøtet i dag skal styret behandle forprosjektet for nytt sjukehus i Nordmøre og Romsdal (SNR) og budsjettet for 2018 med en rekke sparetiltak. Utviklingsplanen ligger ute på høring.

Arbeiderpartiet mener at utviklingsplanen ikke viser alvoret i etterslep på medisinsk teknisk utstyr.

– Utviklingsplanen viser ikke alvoret i etterslepet på medisinsk teknisk utstyr. Avsatte midler til dette for 2017 ble nulla ut i april. Bare sammenbrudd blir skifta ut og knapt nok det. Dette er svært alvorlig for mellomperioden fram til planperioden starter i 2019, skriver partiet. Som mener dette for enkelte fagområder kan hindre et likeverdig tilbud i regionen og rekruttering av fagfolk.

– Går mest utover Ålesund

For å få nok penger til nytt sjukehus på Hjelset må Helse Møre og Romsdal redusere kostnadene med 600 millioner kroner fra 2015-nivå, ifølge en bærekraftsanalyse av Ernst & Young. Så langt har foretaket ikke klart å redusere kostnadene - i stedet ligger det an til et merforbruk i 2017 på 118 millioner kroner.

Neste år må kostnadene ned med 214 millioner, ifølge budsjettforslaget som skal behandles i dag. Og dette er altså bare begynnelsen.

–  Forprosjektet for SNR tar ikke dette innover seg. Et realistisk SNR er et SNR som både nedjusteres i forhold til reelle pasienstrømmer, befolkning og økonomisk bærekraft, skriver Arbeiderpartiet til styret.

–  Vi frykter at realisering av det SNR forprosjektet legger opp til, vil måtte ta midler fra andre deler av utviklingsplan og økonomiplan, dvs fra planlagt nødvendig vedlikehold og drift på Sunnmøre. Mest vil dette gå utover Ålesund Sjukehus, som er eldst og har størst driftsbudsjett. Dersom styret i HMR vedtar både 2018 budsjettet og forprosjektet for SNR, slik styresakene er sendt ut, vil det nok ikke være mange andre utenom styret som tror dette er mulig. Derfor vil vi minne styret om det ansvaret dere har for heile HMR, legg bort prestisje og drømmescenario og vær realistisk i tide.

Ber om garantier

Brevet er også sendt til styret i Helse Midt-Norge. Her ber partiet HMN om å medvirke til at det stilles nødvendige økonomiske garantier slik at den bygningsmessige utviklingsplanen kan realiseres.

Styreleder Kinserdal svarer: – Å skifte strategier nå vil være helt gærent