– Det er ingen tvil om at vi er i en krevende tid.

Administrerende direktør Espen Remme introduserte budsjettbehandlingen i Helse Møre og Romsdal-styret med ord han har brukt før. Foretaket må spare 214 millioner kroner neste år.

Likevel er direktøren sterk i troa på at dette skal de få til, og han fikk styret sin tilslutning.

Skal spare på lønn

Styret har i løpet av onsdag fått presentert flere sider av det tøffe innsparings- og omstillingsarbeidet som allerede foregår i de ulike avdelingene, seksjonene og klinikkene til helseforetaket.

Oktoberresultatet viste også en positiv utvikling for økonomien i Helse Møre og Romsdal.

Hovedsakelig var det lønnskostnader og økte inntekter som gjorde at Remme for første gang på mange år kunne presentere et resultat i balanse (for oktober måned, vel å merke - helseforetaket går for 2017 med et dundrende underskudd på godt over 100 millioner).

Overtidstimer i september var på det laveste nivået som helseforetaket har registrert de siste tre åra. Det er lønn, overtid og innleie av vikarer som skal sørge for de største kostnadskuttene neste år.

Tidligere på møtet hadde admimnistrasjonen hentet inn Monicha Strand, avdelingssjef for intensiv- og akuttmottak, Molde og Kristiansund - som et eksempel på at det går an.

Solskinnshistorie Avdelingssjef Monicha Strand holdt en presentasjon om hvordan avdelingen hennes fikk bedre kontroll på turnusen - og demed sparte penger på dyr overtid og vikarbruk.

Strand fortalte hvordan seksjonen gjennom bedre og langsiktig planlegging fikk tettet hull i turnusen og fått kontroll på utgifter til overtid og innleie av vikarer.

Fem nye hovedtiltak

I tillegg presenterte økonomisjef Heidi Nilsen fem nye hovedtiltak for å spare kostnader. Blant anna vil helseforetaket sende færre pasienter til St. Olavs Hospital, og spare penger på å redusere unødvendige prøver.

Kutt i lønn

Men de største innsparingene skal altså skje på lønnsutgifter. Blant anna budsjetteres det med 14 millioner kroner mindre på innleie fra byråer.

– Hva er det som planlegges for at dere kommer fram til dette tallet? lurte styremedlem Svein Anders Grimstad.

– Da kan vi begynne med det åpenbare. Nå har ledergruppa fastsatt aktivitetsgruppene for neste år. Punktum. I fjor hadde vi siste endring for ferien i juni måned. Det er veldig vanskelig å planlegge ferien hvis man endrer fortløpende. Nå står planen fast, sånn at det er mulig å planlegge. Det er ett av de viktigste grepene, sa Remme.

Økonomisjef Heidi Nilsen supplerte her:

– Vi vet at i får et kull med spesialsjukepleiere til nyttår som vil bedre situasjonen. Men så har vi en usikkerhet knytta til Aleris, og om noen vil forsvinne der, undestreker Nilsen, og trakk også fram eksempelet fra Monicha Strand.

– Det er sånne tiltak som er inne. Mer detaljert enn det kan jeg nesten ikke gå, sa økonomisjefen.

– Jeg skjønner det, men det er veldig store tall her. 67 millioner skal spares på variabel lønn. Jeg klarer ikke heilt å se at dere har formidla fundamentet som ligger under her. Jeg synes det blir litt luftig, sa Grimstad.

– Når vi vedtar et budsjett, må vi ha ståltro på det er der vi skal ende. Nå ser vi at vi sprekker i år med over 100 millioner kroner. Så ser vi så store innsparinger for 2018, uten at jeg greier å få med fundamentet for det, sa han videre.

Økonomisjefen innrømmer at det er risiko knytta til budsjettet.

– Alt er ikke hundre prosent på plass. Det er jo en risiko. Men vi kan ikke gjøre som før. Vi er nødt til å gjøre noe med den underliggende drifta, sa hun.

– Lykke til

Da tok nestleder Petter Bjørdal ordet.

– Jeg har tillit til det som presenteres her, og kan ikke se at vi har noen alternativer. Ledelse og struktur, det er de viktigste to punktene, og vi har i dag hørt en mye tydeligere ledelsesstruktur fra de framstillingene som har vært her, sa Bjørdal.

– Så vi har ikke noe valg. Det er klart at fallhøyden er stor hvis vi ikke klarer det. Det er den også for oss i styret. Så lykke til! sa Bjørdal.

Mot slutten av diskusjonen hadde Grimstad fortsatt vanskelig for å tro på at tallene i budsjettet var godt nok belagt.

Til det uttalte Remme følgende:

– Det er jo nettopp det jeg prøver å presentere her i dag. Tallene er belagt. Men at det er risiko er det ingen tvil om.