En god gjeng sunnfjordinger, innleide utlendinger og en bergenser i toppen av krana. De utgjør storparten av det 30–40 mann store arbeidslaget på nybygget i hjertet av Ålesund by.

Kremmergaarden: Noen butikker forsvinner, andre flytter på seg – og nye skal komme inn

Taket er tett

De har holdt på en god stund allerede og fortsatt er det et drøyt år til bygget er helt ferdig. Men denne uka ble det passert en liten milepæl, nemlig at huset kom under tett tak.

Byens høyeste stilling Kranfører Magne Aspevik er minst på høyde med ordføreren i rådhuset bak.

Tradisjonen tro vanker det da en festlig markering eller gave på arbeiderne fra byggherren, i dag ofte i form av et godt måltid. Og blir denne holdt innen en uke, så setter snekkerne opp en krans på toppen av bygget.

– Det blir vel noe å godt å spise, og kanskje litt i glasset på kvelden, smiler sunnfjordingen John Idar Flaten, en av 14–15 tømrere på prosjektet.

– Vi kan ikke klage. Her er det trivelige folk og fin utsikt. Men kanskje litt lite fjell etter min smak, smiler jølstringen på nytaket i jugendstilbyen.

Det ålesundske klimaet med mye vær, er en god erfaring å ta med seg. Vindkast på opp til 34–35 sekundmeter, som det var forrige uke, gjør ikke minst arbeid på den 45 meter høge krana ekstra utsatt.

Prosjektleder Ove Holsen i Åsen & Øvrelid, på veg tilbake til kontoret i Rønnebergbua.

Og så byr det på utfordringer å jobbe på ei tomt mellom trange bygater – og et åpent kjøpesenter rett under.

– Men vi er veldig godt fornøyd med senteret og butikkene, som blir veldig berørt. De tar det utrolig bra. Også i forhold til Ålesund parkering, som eier garasjeanlegget under her, er samarbeidet veldig bra, sier Ove Holsen, prosjektleder i Åsen & Øvrelid.

Helt ned under havnivå

I byggeprosjektet har de skåret seg flere meter under havnivået og under det underjordiske garasjeanlegget. Det er støpt ny bunnplate og reist nye heissjakter. Og så fire nye etasjer over det som sto der fra før.

– Det er ikke den letteste oppgaven, men alt i alt har det gått bra. Vi holder planen, forteller Holsen.

En av arbeiderne skadet seg riktignok i et fall fra et stillas.

– Han falt 70 centimeter og brøt en fot. Men det går framover, og etter jul er han tilbake på jobb, sier Holsen.

Før byggingen starta var det diskusjoner i byen på både høyde, fasade og hvordan bygget ellers ville ta seg ut på den svært synlige tomta.

– Resultatet blir veldig bra. Dette er et løft for byen, sier Ebbe André Vestre, innleid prosjektlederassistent fra Tømmerdal Consult.

Her skal det tettes hull Her skal den fylkestannhelsetjenesten flytte inn om et drøyt år. Ellers blir NAV en stor leietaker i nybygget, mens det fortsatt er uklart hvem andre som flytter inn i de nye lokalene.

Byggingeniøren fra Sjøholt synes det er bra at det satses i Ålesund sentrum, og at ikke all utbygging skjer på Moa.

Ifølge Vestre følges arbeidet daglig tett av ålesunderne. Mange er åpenbart spente på hvordan resultatet blir.

Glassfasader

Da Sunnmørsposten var på besøk, begynte arbeidet med å fjerne stillas langs ytterveggene. Nå skal det settes inn glassfasader i de to nederste etasjene, først mot Korsegata og så mot Notenesgata. Andre deler av fasaden skal kles i plater med puss på.

Rasmus Rønnebergs gate Holding er byggherre for prosjektet. Om du i løpet av uka ser ei krans på toppen av nybygget på Kremmergaarden, så har ålesundsselskapet gitt den tradisjonelle påskjønnelsen til arbeiderne som jobber for dem.

Kjøpesenter Kremmergaarden vokser seg større, her nybygget ved siden av «lavblokka» til rådhuset – og inngangen til kjøpesenteret fra Korsegata mot øst.