Etter det Sunnmørsposten kjenner til er flere eiendommer med salgspris over ti millioner trukket fra markedet.

- Det jeg kan si på generelt grunnlag er at kjøperne er kresne i dette prissegmentet. En del vurderer et kjøp opp mot å bygge nytt selv. Utfordringen er å finne attraktive tomter med utsikt, sier daglig leder Marit S. Aursnes i Krogsveen Ålesund.

Boligmarkedet generelt har også hatt en liten prisnedgang den siste tiden.

Prisene falt med 1,0 % i Ålesund i oktober. De siste 12 måneder har prisene fallt med 0,6 prosent, mens prisene de siste 5 år har steget med 15,7 prosent.

Prisene faller

Det tar i snitt 51 dager å selge en bolig i Ålesund, mens det gjennomsnittlig salgstid er 73 dager for resten av Møre og Romsdal. I skrivende stund er det over 1.000 boliger til salgs bare på finn.no.

Høy boligbygging, avtagende befolkningsvekst og boliglånsforskriften bidrar til fallende boligpriser.

- Det må også sees i sammenheng med at markedspsykologien har snudd fra eufori til bekymring. Det er umulig å si nøyaktig hvor lenge dette vil vare, men med stadig flere boliger til salgs er det vanskelig å se for seg noe annet enn fallende priser ut året, mener seniorrådgiver i NBBL, Christian Frengstad Bjerknes.

I Ålesund er det nå flere nye boliger til salgs enn brukte.

Vil variere

Mange forventer nå at boligprisene flater ut de nærmeste årene. Det har ikke Bjerknes tro på.

- Historien forteller oss at det er lite sannsynlig. Boligprisene stiger enten langt mer enn den generelle prisveksten, eller så faller de. Boligprisene flater sjelden ut over tid.

Selv om det er vanskelig å forutsi psykologien i markedet, har han likevel tro på prisvekst allerede til neste år.

- Bedringen i norsk økonomi og rekordlave boliglånsrenter gjør oss optimistiske med tanke på at prisfallet blir kortvarig. Gitt historien om boligprisene som sjelden flater ut, kan prisveksten dermed overraske positivt allerede i 2018.

Prisutvikling boliger i Norge
Denne herskapelige villaen i Klokkersundet ligger ute for salg med en prisantydning på 14 millioner kroner. Foto: Krogsveen
Eiendommen som ligger på toppen av Skuggenhaugen i Ålesund er tatt av markedet. Foto: Krogsveen