– Det er horribelt at politiet kan henlegge en sak der all dokumentasjon og lovverket er klinkende klart, sier styreleder Per-Morten Bjørlykke i Norges Taxiforbund avd. Møre og Romsdal til Sunnmørsposten.

OPPDATERT: Torsdag melder NRK Møre og Romsdal at Norges Taxiforbund på nytt har anmeldt limousinselskapet Pompel og Pilt.

Løyve eller ikke løyve?

Bakgrunnen for frustrasjonen er Pompel & Pilt Entertainments limousiner som tilbyr gjester show og underholdning i to limousiner i Ålesund.

– Både vi og selskapet har fått bekreftet dette kravet fra Samferdselsdepartementet, senest i brev 9. november, sier rådgiver Jan Eirik Søraas i Møre og Romsdal fylkeskommune.

Samferdselsavdelingen sendte dermed brev (16. november) til kontrollorganene Møre og Romsdal politidistrikt og Statens vegvesen hvor det ble bedt om at virksomheten stanses.

Politianmeldt - og henlagt

29. august leverte Norges Taxiforbund inn en anmeldelse mot P&P Entertainment til politiet.

– Her la vi ved dokumentasjon som vi mente var nødvendig for å stoppe den ulovlige virksomheten, sier Bjørlykke.

Men den 30. november kom anmeldelsen i retur.

– Saken er henlagt etter bevisets stilling, skriver politiadvokat Arnt-Erik Oust i Møre og Romsdal politidistrikt med opplysning om at avgjørelsen kan ankes.

Dette får taxinæringen til å tenne på alle plugger.

– Vi reagerer kraftig på at politiet velger å henlegge en sak der både dokumentasjon og lovverk er helt tydelig. De kan bare kontrollere disse bilene og sjekke papirene. Om politiet og Statens vegvesen virkelig mener det er greit å kjøre folk mot betaling UTEN løyve, så er det bare for oss å legge ned. Da er det fritt fram for all piratdrosjevirksomhet, mener styrelederen i Norges Taxiforbund.

Fagleder Leif Jarle Bergseth i Statens vegvesen bekrefter at de har mottatt brev fra samferdselsavdelinga.

– Vi har denne saken i bakhodet når vi er ute på vegen og utfører kontroller. Men på generelt grunnlag vil jeg si at vi i hovedsak avholder kontroller på dagtid mens gjeldende firma opererer på kveldstid og i helger. Det er derfor nærliggende å tro at politiets patruljer ville lettere kunne stanse disse bilene om de påtreffes, sier Leif Jarle Bergseth.

– Utsatt for heksejakt

Pompel & Pilt Entertainment har imidlertid ingen planer om å gi seg.

– Norges Taxiforbund har vært ute etter oss siden 01. januar og leverte inn anmeldelse før vi fikk første bilen. Ålesund Taxi og samferdselsavdelinga i fylket har gjort alt de kan for at vi ikke skal kunne drive. Ålesund Taxi sperret mitt sjåførkort i Ålesund taxi fordi de sa jeg var konkurrent. Nå er det nok, vi driver kultur og ikke samferdsel, sier Frank "Pompel" Eiksund i en kommentar til Sunnmørsposten.

De fremholder at de ikke driver med taxivirksomhet.

– Vi er ingen konkurrent til taxi og nå må taxiforbundet og Ålesund Taxi la oss være i fred med våre show. Vi driver kultur, ikke transport. Det er klar tale fra oss og politiet har forstått det, sier Eiksund.

Politiet snur?

Politiadvokat Arnt-Erik Oust i Møre og Romsdal politidistrikt har vært i møte onsdag, men svarte slik på Sunnmørspostens spørsmål om grunnlaget for henleggelsen:

– Saken ble henlagt fordi vi ikke med tilstrekkelig grad av sikkerhet kunne bevise at de to har utvist nødvendig subjektiv skyld, sier Arnt-Erik Oust.

– Nå skal de derimot ha mottatt tilstrekkelig informasjon fra departementet og Vegdirektoratet i Oslo om at dette ikke nødvendigvis er greit, og da skal en ikke se bort fra at en eventuell ny sak vil få et annet utfall, legger han til.

– Med ny sak, menes ny anmeldelse eller at politiet vil sjekke løyvepapirer om gjeldende kjøretøy påtreffes?

– Ja, begge deler.

Arnt-Erik Oust i Møre og Romsdal politidistrikt. Foto: Staale Wattø