Det mener Frps Geir Stenseth som ønsker at kommunen skal gå i nye forhandlinger med forfatteren Bjørn Jonson Dale i et forsøk på å gi ut det femte bindet av Bygdebok for Borgund og Giske.

Ålesund bystyret skal behandle saka i torsdag kveld, og formannskapet tilrår at prosjektet skrinlegges. Årsaken er at det skal ha tatt for lang tid å bli ferdig med boka, og at frister ikke er holdt.

Et tap

– Jeg har aldri møtt Bjørn Jonson Dale, men jeg har lest noen av bøkene hans, sier Geir Stenseth. Slik jeg ser det, vil det være et altfor stort tap om dette store materialet som har vært samla inn over flere år skal gå tapt og ikke bli publisert. Jeg ber derfor om at bystyret går i forhandlinger med Dale og forsøker å komme fram til en avtale som sikrer utgivelsen av det femte bindet. Så kan rådmannen komme tilbake til bystyret med resultatet av slike forhandlinger.

For noen tiår siden: Les mer historisk stoff i Sunnmørsposten.

Forslår løsning

Bjørn Jonson Dale har også skissert et forslag til løsning som han har sendt til gruppelederne før kveldens bystyremøte. Der skriver han at han skal gjøre boka ferdig i løpet av første halvår 2018. Dersom manuskriptet ligger klart til 1. juli, vil Dale be om et honorar på 240.000 kroner.

Fikk sterkt signal

Rådmannen skriver at det står igjen 1,1 millioner kroner på bygdebokkontoen.

Både Dale og Stenseth viser til kronikken som nylig avdøde redaktør Harald Kjølås skrev om bokprosjektet. Der står det blant annet at «dette er ein skatt som politikarane ikkje har lov til å skusle bort».

– Dette er et sterkt signal til oss, sier Geir Stenseth.