Det ble klart da politikerne behandlet rullering av planen for skolekapasitet torsdag kveld. Rådmannen hadde i utgangspunktet åpnet for at man skal se på muligheten for å samordne skoletilbudet i Ålesund, men dette ble avvist av flertallet slik det også ble i utvalget for kultur og oppvekst.

Trenger en milliard

– Det er viktig med prioriteringslister, men vi trenger penger for å følge dem opp, sa Wiik.

Han oppfordret bystyret til å tenke nytt slik at man kan få muligheten til å gjennomføre en nødvendig oppgradering av skolene i Ålesund - noe som vil koste rundt en milliard kroner.

– Og rådmannen hadde tenkt nytt i sin innstilling, sa Wiik.

Anne Berit Støyva Emblem (Ap) ønsket ikke at Ålesund skal begynne å snakke om skolesammenslåing nå. Det er et dårlig signal fra "storebror" til naboene som skal være med i den nye kommunen.

– Nå er det heller ingen tradisjon for skolesammenslåing i Ålesund, og skolestrukturen har vært helt stabil i mange tiår med noen få unntak.

Støyva Emblem var åpen for at skolenes inntaksområder kan vurderes.

Les også: Godtar ikke felles skole på Emblem og Flisnes

Burde vært gjort for lenge siden

Både Børge Wiik og hans partikollega Sunniva Bøstrand stussa på Støyva Emblems argument om at man ikke har gjort noe med skolestrukturen på flere år, og at man dermed ikke skal se på den nå heller.

– Det burde være et godt argument for å se på strukturen, mente Bøstrand.

Lista over hvilke skoler som skal rehabiliteres var det ingen i bystyret som rokka ved. Her er Kolvikbakken først med Emblem og Hessa på andre og tredjeplass. På Emblem er de likevel urolige for at en debatt om struktur kan bety nedlegging av skolen deres. I bystyret hadde det også møtt opp en håndfull fedre med plakater der de ga sitt syn til kjenne.

Ønskeliste

Edvard Devold (H) mente at dette i grunnen ikke var noe prioriteringsliste ettersom det ikke følger penger med.

– Det er mer ei ønskeliste, sa Devold, som understreket at Høyre ønsker å prioritere skoleinvesteringer.

– Men vi må vurdere alle muligheter for hvordan dette skal gjøres. Også med å se på skolestrukturen, mente Devold.

Anders Lindbeck (SV) slo fast at det ikke er behov for en nye skolestruktur i Ålesund, men penger til å investere. Han var imidlertid åpen for å se på skolegrensene.

Øystein Tvedt mente at det er en uholdbar situasjon med en plan der skolene havner øverst på ei prioriteringsliste først når krisa er et faktum. Da har foreldre og lærere brukt mye tid på å overbevise politikerne om at situasjonen er uholdbar, slik de har gjort på Hessa og Emblem.

– Det må de kanskje holde på med i årevis før noe skjer. Slik kan vi ikke ha det. Vi må i det minste se på om det er andre måter å gjøre dette på å tørre og tenke helhetlig. Den lista vi vedtar i dag går ikke opp. Vi kommer ikke i mål med å rehabilitere skolene våre, slo Tvedt fast.

Brøt ut

Aps Sindre Nakken brøt  ut og støttet Høyres forslag.

– Det gjør jeg fordi jeg ikke ønsker å begrense rådmannens muligheter til å se på ulike løsninger, og jeg ser ikke at forslaget automatisk åpner for sammenslåinger, sa Nakken.

Vedtaket fra kultur- og oppvekstutvalget blir dermed stående, og det åpner ikke for å se på skolestrukturen i Ålesund.