Selskapet Tor Sevaldsen Produksjon vil snart være historie.

– Bakgrunnen er økonomi. Vi har hatt underskudd i flere år, og situasjonen har forverra seg ytterligere i 2017. Nå måtte noe gjøres, sier Tor Jan Sevaldsen. Rundt seks og et halvt år etter åpninga av det den gang nye produksjonsanlegget på Blindheim i Ålesund, er en i gang med en omfattende omstillingsprosess.

– Mesterbakeren tar over de noen og 30 ansatte vi har i Ålesund, og skal etter det jeg forstår også oppbemanne med ytterligere fire-fem. Akkurat når den formelle overtakelsen skjer er ikke på det reine, men det blir en gang etter nyttår.

Satser lenger nord i fylket

Selv skal Sevaldsen tilbake til det han omtaler som røttene sine.

– Gjennom et nytt firma – Tor Sevaldsen Bakeri, skal vi fokusere på lokalmarkedet på Nordmøre og i Romsdal. Firmaet er alt starta, men trer ikke i kraft før fra nyttår av. Og mens Mesterbakeren tar over for Tor Sevaldsen Produksjon i Ålesund, gjør det nye firmaet tilsvarende i Kristiansund. Her har vi imidlertid vært nødt til å redusere antall ansatte – fra 27 til 16. Noen av dem som må gå har imidlertid fått tilbud om ny jobb hos Mesterbakeren i Ålesund.

Starta i 1971

Det er 46 år siden Tor Sevaldsen som er far til Tor Jan, starta konditori i Kristiansund.

– Fra tre ansatte den gang har vi bygd stein på stein, og i 2008 kjøpte vi opp to bakerier for å satse mot dagligvaremarkedet: Baker Kjersem i Ålesund og Bud Bakeri.

Tor Sevaldsen Produksjon har i dag avtale med nettopp Mesterbakeren, som er Rema 1000s merkevare. I en reportasje i Sunnmørsposten i fjor høst het det at 85 prosent av de rundt 10.000 brøda som ble produsert på Blindheim daglig, gikk nettopp til matvaregiganten.

Vemodig

– Den endringa dere nå gjør, hvordan oppleves den for deg?

– Det er sjølsagt vemodig. Samtidig ser vi den løsninga vi går for nå som den beste vi kunne velge. Det å ha en hovedavtale ut mot dagligvare har sine utfordringer, og vi opplever at klimaet har endra seg de siste åra, at konkurransen har blitt tøffere.

– Har den økte konkurransen gått utover kvaliteten på produkta deres?

– Nei, for krava til kvalitet er veldig høye. Akkurat det har jeg god samvittighet for, sier Sevaldsen.

– Blir produktene deres heilt borte fra hyllene her hos oss nå?

– Det vet vi ikke heilt enda. Det jobbes med noen avtaler, sier bakeren.

– Når vi har kommet til ei såpass god løsning, med mulighet til å drive videre i Kristiansund, er det for øvrig takka være den grupperinga vi har rundt oss og som består av bank, huseier, men også flere medeiere, legger han til.

– Kundene vil ikke merke noe

Sunnmørsposten har også vært i kontakt med administrerende direktør Tor Søreide Sivertsen hos Mesterbakeren. Han har følgende å si om det som nå skjer.

– Tor Sevaldsen Produksjon har vært et av flere samarbeidsbakerier for oss. Nå tar vi over drifta og ansatte, og det stemmer også at vi vil ansette noen flere. Kundene vil imidlertid ikke merke noe til endringa. De vil finne akkurat de samme produktene i butikken som før.

Snorklipping: Fra åpninga av bakeriet på Blindheim i juni i 2011. På bildet f.v.; Tidligere styreleder Hilmar Kleppe i Tor Sevaldsen Produksjon, daværende ordfører Bjørn Tømmerdal og Tor Jan Sevaldsen. ARKIVFOTO: FRODE KLEIVELAND Foto: Frode Kleiveland