Under andre verdenskrig, i 1943, deltok 12 mann i en operasjon hvor fartøyet MK «Bratholm» fra Remøy i Herøy ble brukt. Båten og mannskapet ble sendt til Troms for å delta i «Operasjon Martin», som tok sikte på å organisere hemmelige motstandsgrupper, men MK «Bratholm» ble oppdaget av en tysk vaktbåt. Den første som ble drept av tyskerne var Per Blindheim fra Ålesund. Senere ble også ti av de andre i mannskapet henrettet.

Filmen handler om den ene mannen som overlevde, Jan Baalsrud, samt de som hjalp ham å flykte. Baalsruds to måneder lange flukt regnes som en av de mest utrolige overlevelseshistoriene fra andre verdenskrig.

Se trailer til den nye storfilmen her.

Kjente til historien

Den 29 år gamle ørstingen, med skuespillerutdannelse fra England, meldte selv sin interesse for rolla.

– Jeg visste at Harald Zwart var i gang med en film som skulle handle om historien til Baalsrud, og tok kontakt da jakten etter de riktige skuespillerne var i gang. Jeg sendte et bilde av meg selv, la vekt på at jeg er sunnmøring og ble heldigvis kalt inn til prøvespilling. Jeg har alltid interessert meg for krigshistorie og kjente godt til denne historien fra før, forteller Velle.

For han er rollen i Den 12. mann på mange måter en drømmerolle.

– Harald Zwart er proff til fingerspissene. Han har stålkontroll på settet og vet hva som kreves av alle, både skuespillerne og folk i andre funksjoner. Dette er den desidert største produksjonen jeg har vært med på, og noe jeg har lært mye av som skuespiller. Det har vært en fantastisk erfaring å få med seg, sier Velle.

Boblebad mellom slagene

Han forteller at det var mindre «juks» på settet enn folk kanskje tror.

– Med på produksjonen var et stort team fra Danmark som sto for spesialeffekter. Eksplosjonene man får se på lerretet er ekte. For skuespillerne gjør jo det at det også er lettere å få ekte reaksjoner, sier Velle.

Han forteller at skuespillerne ble utsatt for ganske tøffe påkjenninger under innspillingen i Troms.

– Det var sprengkaldt både i lufta og i sjøen. To av innspillingsdagene var vi mer eller mindre under vann i seks timer. Selv om vi hadde tørrdrakter under kostymene skal jeg love deg at det ble kaldt, sier Velle, og legger til:

– Klærne vi brukte var autentiske og lik klærne soldatene brukte under operasjonen. Uniformene som de gutta brukte var laget av tjukk, tovet, ull. Da den ble våt ble det ikke bare kaldt, men også tungt.

Velle tror at han likevel var bedre forberedt til rollen enn noen av sine medskuespillere.

– Jeg har opplevd lignende situasjoner i militæret og var sånn sett litt forberedt. Når det er sagt ble både jeg og de andre helt satt ut av å tenke på hva motstandsmennene under den virkelige operasjonen gikk gjennom. Vi hadde tross alt muligheter til å varme oss mellom slagene. På settet hadde vi et stort boblebad som vi kunne krype ned i, forteller han.

Store kontraster

Selv har Velle kun sett klipp fra filmen og ser fram til førpremieren i Tromsø 14. desember.

– Jeg er ikke spent, for jeg er helt sikker på at dette blir både bra og voldsomt stilig. Men jeg gleder meg, sier han entusiastisk.

Nå er Velle i gang med et helt annet prosjekt.

– Jeg skal snart ut på turné med Riksteatret og stykket Trollmannen fra Oz. Der har jeg rollen som fugleskremsel.

– Fra fenrik til fugleskremsel, det er store kontraster?

– Ja, det er det, og jeg elsker det. Nettopp det uforutsigbare og skiftende er noe av grunnen til at jeg ville bli skuespiller, sier Velle.

Fra Ålesund 1: Per Blindheim var en av to ålesundere som deltok i «Operasjon Martin» i 1943. Foto: Digitalarkivet
Ble skutt først: Her er Eirik Risholm Velle i kostyme under innspillingen av Den 12. mann. Per Blindheim var den første som ble skutt under operasjonen. Foto: Jarle Nyttingnes. Foto: Jarle Nyttingnes