En rasende Hagen sa fra seg alle verv i partiet. Han var på det tidspunktet ute av Stortinget, og det var ingen protester fra andre parti mot hans kandidatur. Han ble vraket av sine egne.

– Jeg er ydmyket, smalt det fra Hagen den gangen.

Nobelkomiteen var åpenbart heller ikke i Hagens tanker på Oslo Frps nominasjonsmøte i juni i år. Der gikk han til kamp for å sikre seg fjerdeplassen på lista. Hagen ønsket seg et politisk comeback, og fikk plassen på bekostning av 33 år gamle Aina Stenersen.

Men kampen for fjerdeplassen var tydeligvis ikke mer verdt enn at Hagen bare noen måneder senere var villig til å trekke seg fra vervet som vararepresentant, dersom det kunne gi han plass i Nobelkomiteen.

Det var heller ikke opplagt at Hagen denne gangen skulle bli Frps kandidat. På de første møtene i Frps stortingsgruppe sto det mellom tre kandidater. Underhånden forteller folk fra partiet at det slett ikke er sikkert Hagen hadde blitt valgt, dersom de hadde blitt holdt en avstemningen i stortingsgruppa mellom de tre.

Men det var altså før Ap-leder Jonas Gahr Støre starta kjøret mot Hagen med å hevde at han ikke kunne velges fordi han var vararepresentant. Fra det øyeblikket hadde Frp kun en kandidat til vervet i Nobelkomiteen: Carl I. Hagen.

Prinsippløst teater

Vi får tro kinesiske myndigheter har hatt annet å drive med de siste ukene enn å følge med på norske politikk. Da Liu Xiaobo fikk prisen bedyret norske politikere at Nobelkomiteen var helt uavhengig av norske myndigheter.

De siste ukers politiske teater underbygger ikke akkurat en slik påstand. Det har vært et skuespill blottet for prinsipper så langt øye rekker.

Det var ingen i Ap-toppen som hadde en eneste innvending da de utpekte sittende stortingspresident Thorbjørn Jagland til Nobelkomiteen i 2008. Jagland var på vei ut av politikken, det er riktig, men han var til de grader en del av norsk politikk da han tiltrådte møtene i komiteen.

Ikke bare det. Nå har Ap stilt seg i spissen for et nytt regelverk der personer som har viktige internasjonale verv, ikke bør velges. Heller ikke det var et problem for Ap da de for mindre enn to år siden gjenoppnevnte den sittende generalsekretæren i Europarådet til en ny periode i Nobelkomiteen.

«Lex» Hagen

Frp var sjøl en periode opptatt av prinsippene i forholdet mellom Nobelkomiteen og Stortinget. Frp-leder Siv Jensen fremmet i 2008 et forslag om nytt regelverk, som utelukket at stortingsrepresentanter kunne bli valgt til komiteen.

Den gang fikk det kun Frps stemmer.

Men også hos Frp forsvant prinsippene som dugg for sola når kampen sto om Carl I. Hagen plass i Nobelkomiteen.

Vi tror absolutt alle på Stortinget vet at det nye regelverket som nå er vedtatt hadde en eneste hensikt: Å stoppe Carl I. Hagen fra å nå sin nobeldrøm.

Et nytt regelverket er på sin plass. Men måten det har kommet i stand på, har ikke vært særlig nobelt.