Det melder Dagbladet, som refererer fra Finansavisen. Forskeren, som opprinnelig er fra Hildre, har fått med seg Rune Rinnan, Investinor og Trond Mohn på laget.

Selskapet har funnet en måte å slå av forsvarsmekanismen som kreftcellene har når de blir utsatt for cellegift. Dette betyr at det kan brukes sammen med cellegiftterapier, og dermed gi bedre skyts mot kreftformer som er vanskelig å behandle i dag.

Oppdagelse

– Dette startet ved at jeg gjorde en oppdagelse i forbindelse med grunnforskning. Jeg studerte DNA-reparasjon, hvilket vil si hvordan våre celler reparerer skade på DNA’et. Da fant vi et nytt interaksjonsmotiv, altså en liten sekvens på et protein, som proteinet bruker til å snakke med et spesielt organiseringsprotein, sier gründer Marit Otterlei til Finansavisen.

Hun er professor i molekulærbiologi. Selskapet ble startet i 2011, og Otterlei eier i dag 10 prosent av selskapet og har aksjer for 7 millioner.

Reparasjon

– Sekvensen vi fant finner man på mange proteiner som driver med reparasjon, og er involvert i stressrespons. Da tenkte vi at hvis vi lager et lite peptid med denne sekvensen, kunne det kanskje utkonkurrere stressproteinet slik at det ikke kan gjøre jobben sin. Dette kunne i så fall utnyttes i kreftbehandling.

– I kreftbehandling vil man at stressede celler skal dø, og vårt peptid bidrar til at cellene lettere dør, sier hun.