Kun en glassvegg skiller nå brannvesenets 110-sentral og politiets operasjonssentral. Politiet flytta inn i september, da to operasjonssentraler blei til én i Møre og Romsdal. Nå har også 110-sentralen flytta inn på Ålesund politihus.

Tredje i Norge

To år etter at Stortinget vedtok at nødsentralene skal samlokaliseres kunne justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen tirsdag erklære den tredje samlokaliserte nødsentralen i Norge for åpnet.

– Jeg hadde gleden av å åpne den første i Innlandet, deretter i Nordland og nå dere. Dere tre er tidlig ute, sier Amundsen.

– Dette vet jeg vil gi bedre tjenester, sier statsråden. Og får støtte av både sentrale og lokale ledere fra brannvesen og politi.

– Tidligere kunne vi ringe hverandre, men det er noe annet å kunne se hverandre i øynene og diskutere problemstillinger vi opplever, sier Magne Tjønnøy, leder for operasjonssentralen.

Herfra styres politiet i Møre og Romsdal Operasjonsleder John Trygve Bratland ved en av politiets operasjonspulter. Foto: Staale Wattø

– Allerede nå ser vi gode gevinster, sier brannsjef Geir Thoresen, som likevel vedgår at det også er litt rart å ha flytta vekk fra brannstasjonen.

– Vi er spente på hvordan vi skal klare å opprettholde fagsentralprinsippet, men har gjort noen grep og tror fortsettelsen blir bra. 110 er jo bare en nødmeldesentral, med utalarmering av alle ressurser, blant disse Ålesund, sier han.

Savner helse

Likevel er det en tredje nødsentral som mangler. Foreløpig er det bare i Nordland at også AMK har flytta inn i ny sentral.

– Mitt personlige syn er at helse skulle vært med. Først da får vi full effekt, sier Thoresen, som håper de følger etter.

– Vi savner helse, men jeg tror det blir verre for dem enn for oss. Når de ser hvor bra vi får det, kan jeg ikke tenke meg annet enn at de får lyst, sier politimester Ingar Bøen.

Samboere Brannsjef Geir Thoresen og politimester Ingar Bøen er glade for å bli samboere, men savner tredjemann: helse. – Det hadde komplettert nødmeldesystemet, sier Bøen.

Uten AMK

Avdelingsleder for AMK Møre og Romsdal Kristen Rasmussen er glad for invitasjonen, men sier det foreløpig er lite aktuelt å flytte AMK-sentralen.

– Det er ikke så lenge siden vi fikk ny AMK-sentral. Skulle vi bygd nytt i dag hadde nok diskusjonen vært en annen, sier Rasmussen.

Det har også vært en stor motstand mot samlokalisering blant dem som driver med akuttmedisin.

– Helsevesenet har vært nokså enige om at de som mottar nødmeldinger skal være helsepersonell, og har stort sett ønsket å ha egne AMK-sentraler, sier AMK-sjefen, som likevel ser fordeler med et samboerskap og er glad for invitasjonen.

– Vi snakker mye om hvor viktig det er at alle alarmeres og at alle tre brukes. Hadde vi vært tettere og hatt matpauser sammen, så ville nok samarbeidet blitt enda bedre. Men foreløpig er realitetene som de er, sier han.

Var en del av reformen

Ifølge det opprinnelige vedtaket i Stortinget skulle også 113-sentralen være en del av samlokaliseringen av nødsentralene i Norge. Men helse blei tidlig satt på vent, blant anna fordi Helsedepartementet ville utrede konsekvensene for AMK-sentralene.

I 2016 ble det lagt fram en utredning om organisering av AMK-sentralene. Den viste ikke noe entydig svar på hva som er den beste måten å organisere AMK-sentralene, opplyser statssekretær Anne Grethe Erlandsen.

– Vår holdning til samlokalisering med andre nødetater er at det må være frivillig og bygge på lokale initiativ, sier hun.

Politiet flinkest på pynt Justisministeren på omvisning i politiets operasjonssentral. Han merket seg at politiet foreløpig har vunnet konkurransen om å ha det største juletreet – men brannvesenet lovet snarlige tiltak på dette.

Også justis- og beredskapsminister Amundsen sier at det så langt ikke har vært aktuelt å bruke tvang for å få AMK med inn.

– Det viktige nå er at vi i alle fall sørger for at brann, politi og redning blir samlokalisert. Så får vi komme tilbake til det spørsmålet, sier han.