I går sendte Gjesdal inn klage til Helse Midt etter at konkurrenten Aleris nylig vant anbudet om røntgen- og MR-undersøkelser i Møre og Romsdal for de neste fire år.

Etter å ha fått innsyn hos Helse Midt-Norge og fått data fra Helfo, mener Gjesdal å ha avslørt at Aleris i Trondheim bruker atskillig mindre tid til hver MR-undersøkelse enn det som er faglig akseptert i Norge.

– Det vil være urimelig å tro at dette ikke også vil være modellen deres også i Ålesund, sier Gjesdal til Sunnmørsposten.

Vantro

– Aleris har undersøkt 33.000 pasienter i Trondheim. Vi regnet først med at de har fire MR-maskiner. Det viste seg at de bare har tre MR-maskiner. Vi har sjekket og sjekket at dette kunne være mulig, forteller han.

– Den mest sannsynlige forklaringen er at Aleris anvender et sted mellom 35 og 50 prosent mindre scantid per MR- pasient i Trondheim enn det som er vurdert som anbefalt av radiologer hos tilbyderne i Møre og Romsdal. Og dette uten at MR-maskinene har nyere teknologi sammenlignet med maskinene i vårt fylke, skriver Gjesdal i klagen til Helse Midt-Norge (HMN).

– Kompromiss på kvalitet

I klagen mener han å legge fram bevis for kraftig avvik fra nasjonal kvalitetsstandard.

– MR-tilbydere har alle faste protokoller som man anvender ut fra problemstilling. Bevisbyrden faller da både på HMN og Aleris der sistnevnte ved hjelp av forskningsresultat må vise at den reduserte undersøkelsestiden ikke reduserer den diagnostiske treffsikkerheten. Vi har sjekket de vitenskapelige publikasjonene fra Aleris Røntgen som eventuelt kan understøtte at den reduserte undersøkelsestiden ikke går ut over diagnostisk kvalitet. Det finnes ingen, skriver Sunnmøre MR-klinikk videre i klagen.

Gjesdal antyder at Helse Midt-Norge ikke har forstått hvor viktig dette er.

– Undersøkelsens innhold og tidsbruk er den viktigste av alle kvalitetsparametere i konkurransen om leveransen av MR-undersøkelser i helseforetaket. Tallmaterialet fra Trøndelag viser at Aleris inngår kvalitetskompromiss som generelt ikke er akseptert i fagmiljøet, skriver Gjesdal i klagen, som også er signert advokat Per Erik Juvkam.

– Effektive og anerkjente

Kjell-Inge Gjesdal mener også at Helse Midt kaster ut den kvaliteten som er levert gjennom 15 år fra Ålesund-klinikken.

– Sunnmøre MR-klinikk kan vise til at vi over en 15 års periode i snitt har hatt landets korteste ventetid til MR, skriver Gjesdal i klagen.

– Jeg har også informert Helse Midt om at vi også er det eneste private bildediagnostiske senteret i Europa som er vurdert kvalitetsmessig godt nok til å ha forskningsavtale med maskinleverandøren Philips, sier Gjesdal til Sunnmørsposten.

– Jeg mener også at Aleris har levert inn et skambud. Dette baserer jeg på at kostnadene med å starte opp i Ålesund garantert vil være høgere enn våre kostnader, sier Gjesdal.