Fylkeskommunen har store ambisjoner om flere statlige arbeidsplasser. Fylkestinget fikk onsdag presentert planene for hvordan dette skal gjøres. Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal var ikke særlig imponert. Overfor sentrale myndigheter skal Sunnmøre selges inn som to regioner. En region med navnet Eiksund-regionen. Den andre biten som Ålesund-regionen.

– Eiksund-regionen? Hva er det for noe. Dette er et påfunn klekket ut på Fylkeshuset. På Sunnmøre har vi bestemt oss for å stå samla. Vi har dannet et regionråd for hele Sunnmøre og vi står sammen i arbeidet med å få etablert flere statlige arbeidsplasser, sier Aurdal.

Les også: Møre og Romsdal manglar 4.000 statlege arbeidsplassar for å kome på landssnittet

Svekker Ålesund

Et resultat av denne inndelingen er at tallene viser at Ålesund ikke kommer så dårlig ut i tallet på statlige arbeidsplasser, mens den såkalte Eiksund-regionen er det området i fylket som har klart færrest statlige arbeidsplasser. Dermed står Ålesund svakere i sin argumentasjon overfor de andre byene i fylket, den dagen det blir snakk om legge en nye offentlig etater til en av de tre byene.

Mens Sunnmøre er delt i to, er blir hele Romsdal og hele Nordmøre regnet som en del av henholdsvis Molde og Kristiansund regionen.

– I planen slås det fast at store bo- og arbeidsmarkedsregioner er en fordel med tanke på å vinne kampen om nye statlige arbeidsplasser. Samtidig gjør de altså Ålesund-regionen mindre ved å lage en egen Eiksund-region, påpeker Aurdal.

– De sier størrelsen er viktig. Deretter deler de Sunnmøre en i en region på 40.000 og en på 100.000. Det skjønner jeg ikke, sier Aurdal.

Dra kortet

Tidligere rådmann i Rauma, Oddbjørn Vassli, er ansatt som prosjektleder for å skaffe flere arbeidsplasser til fylket.

Han erkjenner at det kan bli nødvendig å dra «Ålesund-kortet» for å få gjennomslag for å legge nye statlige arbeidsplasser til denne regionen.

– Vi sliter med å få nye statlige arbeidsplasser fordi vi ikke har en stor fylkeshovedstad, men tre byer. Det gjør at vi må dra Ålesund kortet som er den mest slagkraftige regionen, sier Vassli.