Enkelte har fått merke vær og føreforholdene ekstra på kroppen de siste dagene. Ut fra forholdene på fortauene rundt i Ålesund sentrum kan det virke som mange gårdeiere kanskje ikke klar over ansvaret som hviler på dem.

Rydde snø

I politivedtektene for Ålesund kommune står det at eier av hus eller grunn ut mot offentlig sted i tettbygd eller bymessig strøk plikter å rydde fortauet utenfor eiendommen for snø etter snøfall.

Snøen skal legges ved fortauskanten og ikke i kjørebanen eller i rennesteinen slik at sluker tettes. Det må også tilrettelegges slik at snø på fortauskant ikke er til hinder for handikapparkeringsplassene.

(saken fortsetter under)

Plikter å strø

Eier av hus eller grunn mot offentlig sted innenfor tettbygd eller bymessig strøk plikter å strø fortauet utenfor eiendommen når det er glatt.

Offentlig rom er definert som gate, veg medregnet fortau, sti, park, torg/plass, bro, brygge, kai, strand, anlegg eller annet sted der alle kan ferdes.

Tilgjengelig for alle

Prinsippet er at offentlig sted skal være tilgjengelig for alle.

Derfor må det tilrettelegges slik at alle i praksis kan benytte seg av det ved at det er fremkommelig, ryddig og ikke føles utrygt å ferdes der.

Vi har alle et felles ansvar for dette, og det hviler et spesielt ansvar på huseiere og andre som har aktivitet i tilknytning til offentlig sted.

(saken fortsetter under)

Folk ordner stort sett opp

– Om du unnlater å gjøre din plikt kan politiet la andre gjøre dette på huseiers bekostning, sier Renate Grande Skodje som leder ordensavdelinga ved Møre og Romsdal politidistrikt til Sunnmørsposten.

Hun har derimot aldri opplevd at dette har skjedd.

– Folk ordner stort sett opp sjøl. Derimot har vi fått en del henvendelser i forbindelse med sperringer ved snørydding av tak og istapper. Da skal dette merkes godt. Vi har tidligere fått en del henvendelser på at slike sperringer er blitt stående, men ikke i år. Det er viktig at folk er flinke til å fjerne slike sperringer så snart arbeidet er utført, sier Grande Skodje.

(saken fortsetter under)

Glatt Her fra Harald Torsviksplass i Ålesund. Foto: Ola Sletten

Merkes på legevakta

Ved legevakta i Ålesund opplyser teamleder Judit Molvær at de ikke har noen statistikk å vise til. Men inntrykket er at det har vært en liten økning i henvendelser på grunn av at folk har skadet seg på glatt føre.

– Det er snakk om ulike skader, noen har slått hodet, fått kutt, eller det er mistanke om brudd. I tilfelle brudd sendes pasienten videre til sjukehuset for røntgen. Både legevakta og AMK sentralen får telefoner om skader. Når det er alvorlig, setter vi over til AMK sentralen og de setter over til oss når det er snakk om mindre alvorlige skader. Hvis det er behov for ambulanse kontakter vi AMK-sentralen, forteller hun til Sunnmørsposten.