Christiansen var med og utforme fastlegeordningen da han var ansatt i Sosial- og helsedepartementet.

I dag jobber han som leder for legene i den interkommunale legevakten for Ørskog, Vestnes, Stordal og Norddal.

Akuttmedisinforskriften, som trer i kraft 1. mai 2018, stiller strengere krav til leger i kommunal legevakt (se faktaboks).

Bakvakt må rykke ut

Om legen i vakt ikke har vaktkompetanse, så skal det være en ekstra lege med dette i bakvakt. Bakvakten har plikt til å rykke ut ved behov.

– For Ålesund interkommunale legevakt er dette veldig bra. Når en turnuslege har vakt, vil det alltid være en erfaren lege med vaktkompetanse i tillegg. Endringen vil styrke legevaktene i byene.

– Dette vil skje over natten i kommuner det er vanskelig å rekruttere leger. Går du lenger ut i distriktene hvor det er 3-5 leger, blir det umulig å gjennomføre dette, sier legen.

Legge ned og bli med i Ålesund?

Christiansen mener alternativet er å søke deltakelse i Ålesund, om kravene blir presset gjennom.

– Da blir tilbudet til befolkningen vesentlig svekket. Det er langt fra legevakten på Åse til innerst i Norddal, påpeker han.

Ifølge Christiansen blir det innført økt vaktbelastning uten ekstra tilførte midler.

– Å rekruttere leger til distriktene er et langsiktig arbeid. Yngre leger ønsker ikke arbeide i kommunene slik det er nå.

Vurderer å bryte forskriften

– Vi arbeider hardt for å stoppe endringen. Det blir uforsvarlig mange steder i landet med nedleggelser. Det er flere som tenker at vi vurderer å drive videre som før, altså å bryte forskriften. Det er alvorlig, men det er et alternativ til å legge ned legevaktene. Men før det arbeider vi hardt for å få utsatt forskriftsendringen, sier Christiansen. Han og Sunnmøre regionråd har møtt Mørebenken.

Krever svar fra Høie

Helsepolitiker Kjersti Toppe (Sp) har sendt spørsmål til helseminister Bent Høie (H) om han vil vurdere å utsette kravet om bakvakt i legevakt for legen uten vaktkompetanse. Hun frykter kommunene kan miste fastlegene med økt belastning.

Marianne Synnes (H) sitter i helse- og omsorgskomiteen. Hun kan ikke svare på om det er aktuelt å utsette.

– Men jeg ser problemene kommunene står i. Vi får tilbakemeldinger fra hele landet, og jeg tenker at en bør se forskriftsendringen i sammenheng med evaluering av fastlegeordningen. Samtidig startes det opp legevaktpiloter rundt om i landet som ser på hva som er den beste legevaktordningen. Jeg synes det blir rart å vedta en slik forskrift før man har sett resultatet av det arbeidet, sier hun. Synnes har forståelse for at distriktsleger opplever endringen problematisk, når de ikke klarer å stille nok bakvakter.

– Hensikten har vært å øke kvaliteten, men i praksis med antall leger i distriktene så blir ikke dette gjennomførbart på en god måte, sier Synnes.

Hun kan ikke svare på om det er aktuelt å tilføre mer penger til rekruttering av leger.

– Jeg tok opp saka med Helsedirektoratet torsdag og opplevde at de så problemstillingen.

– Har det gått for fort i svingene i departementet med forskriften?

– Jeg kjenner ikke til arbeidet med saka, dette skjedde før min tid, svarer Synnes.

– Vi ser at det er mange kommuner som vil få problemer over hele landet. Jeg kommer i alle fall til å diskutere dette med helseministeren, sier hun.