Ålesund kommune planla å hente store summer på et sjølfinansierende nytt metallgjenvinningsanlegg til 23,5 millioner eks. mva.

Det nederlandske selskapet Recco Non Ferro Metals står for levering av anlegget.

Ålesund kommune betaler ned kostnadene på anlegget ved at Bingsa leverer totalt 200.000 tonn råvare (bunnaske) til samme selskap over fire år. Nederlenderne er spesialister i det som kalles «urban mining», og det er også dette selskapet som skal kjøpe og videreselge metallet som tas ut i Bingsa.

Foreløpig sett lite til gullgruven

Politikerne i bystyret ble i 2015 forespeilet at prosjektet skulle koste 18 millioner og gå 2 millioner i pluss før skatt allerede i 2016. I stedet uteble 6 millioner i inntekter, og hittil i 2017 har Bingsa kun levert 30.000 tonn til nederlenderne.

Planen har vært å levere 50.000 tonn årlig i fire år, noe som gir ca. 5,9 mill. i nedbetaling på kostnadene.

Innkjøpssjef Jonny Indrevåg opplyser at inntektene i 2016 uteble på grunn av at anlegget av ulike tekniske utfordringer ikke ble ferdigstilt før i mars i år. Ifølge han er det ikke nedbetalt, eller betalt renter, i denne perioden. I en «testfase» i 2017 er det utskilt metall og levert til Nederland.

– Uheldig

Fylkesmannen, som har hatt en høringsrunde på om Bingsa skal få driftstillatelse til anlegget, opplyser at det først nå i desember gis endelig tillatelse.

Anne Melbø i Miljøvernavdelinga kaller det uheldig at drift starta opp før tillatelsen ble gitt. Men Fylkesmannen vil likevel ikke trekke tillatelsen.

– Jeg tar til etterretning Fylkesmannens oppfatning og beklager hvis vi har gått ut over vår tillatelse i denne sammenheng. Jeg har likevel oppfattet deler av drifta som en prøvedrift som blant annet har hatt til hensikt å frambringe informasjon som var nødvendig for vurdering av tillatelsen, sier kommunalsjef Ronny Frekhaug.

Reagerer ikke på finansiering

Ålesund kommune hadde med kjøp av anlegget, salg av utsortert metall og ekstern finansiering i konkurransegrunnlaget i anbudsprosessen. Advokat og ekspert på offentlige anskaffelser, Marianne H. Dragsten, vurderer prosessen som uproblematisk etter å ha sett kontrakt og dokumenter i saka.

Det vurderes som greit å ha en leasingavtale på anlegget når det er opplyst om i konkurransen.

Også advokat Arne Torsten Andersen i advokatfirmaet Kluge har sett på saka etter forespørsel fra Sunnmørsposten.

Forholder seg til vedtak

Robek-kommuner, som Ålesund, skal ha statlig godkjennelse av lån som kan påføre utgifter ut over fire neste budsjettår, ifølge kommuneloven.

Ass. fylkesmann Rigmor Brøste sier at Ålesund har vedtatt nedbetaling innenfor fire år, og at Fylkesmannen forholder seg til dette.

– Om forutsetningene endrer seg, er det naturlig at politikerne og bystyret får saka opp til ny behandling, påpeker hun.

Må ikke betale for 2016 og 2017

Frekhaug opplyser at siden overtakelsen var i mars i år, så blir første avregning mot kontrakten med nederlenderne gjort i mars 2018.

Ifølge kontrakten må kommunen betale mellomlegg om 50.000 tonn pr. år ikke leveres.

Siden oppstart er det levert 30.000 tonn, og da har Bingsa nå snart tre måneder på å levere de siste 20.000. Etter den faste tonnprisen i kontrakten utgjør denne delen fram mot mars i overkant av 2 millioner i mulige inntekter for Ålesund kommune første år.