Sånn burde alle dirigenter se ut, djupest sett. I klesvegen, i det minste: Stråhatt og slips av fineste de luxe-type. Makan!

Det er mulig dette er maestro Karl Barstads sommerlige reise-antrekk. For dette skal ifølge utlåner Oddvar Jan Melsæter være Musikklaget Ekko på tur.

Nei. Det er ikke korpset på Eidsnes i Sula. Denne staute gjengen er av mye eldre dato. Musikklaget hadde standkvarter i gamle Aalesund.

– Jeg skulle så gjerne hatt flere opplysninger om folket og korpset, sier Melsæter.

Han fisker motivet fram fra sin rikholdige postkortsamling.

– Nummer seks fra høyre skal være Ole Ruud, mens mannen bak stortromma skal være Marius Flaathe.

Ole Ruud kom fra breibygdene på Østlandet og slo seg opp som respektert jernvarehandler her i byen. Han var dessuten ihuga avholdsmann og vitalt medlem av rørslas musikkorps – Ekko – som vi har her.

– Fotografiet er tatt av dekorasjons- og skiltmaler Ole Elias Ekornæs (1868-1940), opprinnelig fra Ikornnes i Sykkylven.

Han etablerte seg i Kristiania og ble en av de mest kjente fanemalerne våre.

Ekornæs laget nærmere 800 faner til foreninger og lag over hele landet. Han var også en ivrig fotograf. Da han var på IOGTs storlosjemøte i Ålesund i 1915 fotograferte han og ga ut noen av bildene som postkort. Derav dette kortet med Musikklaget «Ekko», forteller Oddvar Jan Melsæter.

Utfordringa er lansert: Hvem var de? Hva spilte de? Finnes det noen rester etter korpset?