Det sier Siv Katrin Ulla som leder prosjektet med å gjøre Ålesund til en demensvennlig kommune.

Nå er et nytt tiltak i gang, og denne gangen er det de pårørende som står i sentrum.

Lavterskeltilbud

Med midler fra Helsedirektoratet, har Dorte Lise Nøstdal og Ingunn Rustad Hansen blitt ansatt for å drive det som skal være et lavterskeltilbud for pårørende til mennesker som har omfattende omsorgsbehov.

– Dette gjelder med andre ord ikke bare demens, sier Siv Katrin Ulla.

– Det kan for eksempel handle om at pårørende får anledning til å komme seg ut og drive med egne aktiviteter, men det er opp til de pårørende hva de har behov for, sier Nøstdal.

Noen å snakke med

– Og det må vi ofte hjelpe dem med å finne ut av, sier Ingunn Rustad Hansen.

– Som erfaringskonsulent kan jeg være en å snakke med, og jeg kan gi praktisk råd og veiledning. Og det er viktig at de pårørende vet at de har lovfestet rett til hjelp. Det er ikke så enkelt for pårørende å ta opp kampen på vegne av seg selv. Der kommer vi inn, sier Ingunn som selv har erfaring som pårørende.

Som ung pike fikk hun ansvaret for sin slagramma mor, og hun vet hvor skoen trykker.

– Det jeg savna mest den gangen, var å bli involvert.

Pårørendekommune

Ålesund ble nylig kåra til årets pårørendekommune, og dette er et tiltak Siv Katrin Ulla og hennes medarbeidere håper skal bli vellykka – og varig. Foreløpig har de fått midler for ett år.

– Det trengs verken henvisning eller vedtak for å be oss om hjelp. Bare ta kontakt med virksomhet for aktivisering og velferd, sier Siv Katrin Ulla.