– Det er tydelig at bedriftene i Møre og Romsdal driver med spenstige prosjekter innen ulike områder på det maritime feltet. Dette er en tøff konkurranse med de beste i landet, sier Arthur Almestad,  regionansvarlig for Forskningsrådet i Møre og Romsdal til Sunnmørsposten.

Blant de sju er Griff Aviation i Sykkylven, Ulstein Verft, Rolls-Royce Marine – som  har fått støtte til to prosjekter, Offshore Simulator Centre i Ålesund, Brunvoll og Safepath i Kristiansund.

– Bra uttelling for næringslivet

Almestad forteller at Forskningsrådet har en stor utlysning i året for innovasjons med frist i oktober. I år ble det utlyst intet mindre enn 1,1 milliard kroner til innovasjonsprosjekter i bedrifter innenfor ulike tematiske områder. 152,8 millioner kroner ble altså fordelt gjennom MAROFF-programmet. Det meldte seg 52 søkere på landsbasis til innovative, maritime prosjekter i Norge. 19 prosjekt fikk innvilget søknaden sin, sju av dem altså i Møre og Romsdal.

– Det er bra uttelling for næringslivet her, sier Almestad. Han opplyser at resten av de 1,1 milliarder kronene i hovedsak blir tildelt over nyttår.

Hvor mye som det enkelte prosjekt får er ikke klart ennå.

To prosjekter i Rolls-Royce Marine

– Vi søker MAROFF hvert år og vi får også støtte gjennom andre programmer, forteller kommunikasjonsdirektør Anette Bonnevie Wollebæk  i Rolls-Royce Marine. Det ene prosjektet vi får støtte til  handler om å utnytte energien i havstrømmene i forhold til energiforbruken på skip. Det handler blant annet om propellsystemer, skrog og hele pakken. Dette er et prosjekt forsknings- og utviklingsmiljøet i Ulsteinvik holder på med.

Det andre prosjektet handler om hvordan bruke digitale verktøy til utvikling og overvåking av skip i drift, forteller hun.

Her er lista over tildelte prosjekt

Arthur Almestad er regionansvarlig for Forskningsrådet i Møre og Romsdal. Foto: Staale Wattø