28. desember arrangeres jobbmessa Sjekk inn i Ålesund. Les flere saker om temaet her.

Fjord og fjell, konserter og kulturliv. Mye er skrevet om hva som kan lokke unge, men én ting må være på plass: Jobb.

Jobb blei også avgjørende da Emilie Helgesen Pettersen flytta fra Sunnmøre i 2015. Da var hun ferdig med masteren i internasjonal markedsføring på Høgskolen i Ålesund (nå NTNU), og flytta til Vestfold.

Da flytta hun til Sandefjord der en traineestilling og jobb som trafikkmedarbeider venta i Bring Cargo

Det lå ute en lignende stilling i Ålesund, men den blei trukket på grunn av arbeidsmarkedet på det tidspunktet. Pettersen var svært interessert i transportbransjen, og heiv seg på. Selv om 26-åringen egentlig er veldig hjemmekjær.

– Selvfølgelig kan jeg tenke meg å flytte hjem, det er jo der jeg har heile nettverket mitt, både fra studietida, barndomsvenner og familien, sier hun.

– Men jeg trives utrolig godt i jobben her, legger hun til.

– Bedriftene må bli flinkere

– Det snakkes om at man ønsker at unge skal bosette seg i Ålesund. Det krever at man faktisk gjør noe, sier Bøstrand, som er leder for Høyres studenter i Ålesund.

– Det er ikke veldig mange stillinger som lyses ut. Mange har inntrykk av at de stillingene som faktisk lyses ut, ikke gis til de som er mest kvalifiserte, men heller til den som har ei tante eller onkel i bedriften. Jeg kjenner flere som har opplevd dette, sier Bøstrand.

Savner flere bedrifter Sunniva Bøstrand savner flere bedrifter på Sjekk inn. – Flere store bedrifter mangler. Selv om de ikke skal ansette nå, handler det om å vise fram mulighetene.

Også Pettersen har inntrykk av at mange får jobb eller intervju gjennom familie og bekjente. Hun er enig i at bedriftene kan bli flinkere til å slippe nyutdanna til.

– Det er mange store bedrifter på Sunnmøre som krever at du har litt erfaring, sier hun.

Størst behov for ingeniører og fagutdanna

– Der hentes det utlyste stillinger på nett, fra bedrifters hjemmesider og for eksempel fra finn.no. Så her er ledige jobber, sier Ørjan Haram, leder for Nav i Ålesund.

Ei utfordring på Sunnmøre er at andelen offentlige/statlige arbeidsplasser er lavere enn i resten av landet. Det som etterspørres, i tillegg til helse og skole, er jobber innen industri, byggebransjen og varehandel.

– De som tar fagbrev eller utdanner seg til ingeniører er nok de aller mest attraktive her.

Selv om det har vært tøffe tider i de oljerelaterte bransjene, har ikke dette rammet ledigheten i Ålesund og nordre Sunnmøre i samme grad som på sør-vestlandet.

– Fiske har tatt unna en del, og nå ser vi også at etterspørselen innen det maritime vil øke. Mange store bedrifter har fått nye kontrakter, sier Nav-lederen og trekker fram Vard som en bedrift som har ansatt flere det siste året.

Må selge seg selv

At de fleste jobber ikke lyses ut, er Haram godt kjent med.

– Nettverk, familie, naboer og venner har stor betydning for hvordan unge får sin første jobb, sier han.

I et sånt perspektiv blir arrangementer som Sjekk inn ekstra viktig, sier han.

– Tenk på dette som en salgsjobb. Du bør lage deg en åpen søknad, ha CV-en klar og levere den til aktuelle arbeidsgiver, råder han.

– Fire litt på krava

Som nyutdanna må man nok være villig til å fire litt på krava for å komme seg inn, tror Emilie Pettersen.

– Spesielt med utdanningen jeg har er det en del som tror at de kan få en høyt betalt og god jobb med en gang. De tror kanskje ikke at man må jobbe på gulvet for å komme inn i en bransje, sier hun.

– Men heilt klart – det kan være vanskelig som nyutdanna å komme seg inn. Jeg vet jo om mange som ikke har fått relevante jobber, sier 26-åringen.