Det er helt "vanlige" folk som feirer jul på en litt annerledes måte.

- Det er rett og slett vanlige folk, og ikke bare de som har falt utenfor på en eller annen måte. Det har vi opplevd! sier Randi Stige Øvstebø, som frivillig bidrar til å lage julekveld for 48 stykker i Spjelkavik kyrkje.

Alternativ jul

Øvstebø nevner flere eksempler på hele familier som feirer jul sammen med kjente og ukjente i kirkekjelleren.

- En familie som var midt i oppussing og kaos, kom hit en gang for ti år siden. De synes det var så kjekt at de har feiret jul her hvert år etter det.

Noen har ikke så mye familie, mens andre har familie som reiser bort. Da er det godt å ha en plass å dra likevel.

- Ei anna sa til meg at hun kan være med søsteren sin hele året, men akkurat på julaften når hun sitter der med barn og barnebarn så er det vanskelig, forteller Øvstebø og legger til at kirka er et alternativ for alle. Ingen trenger å fortelle hvorfor de ønsker å feire jul der.

Gir mening

Øvstebø sier at det har blitt tradisjon for familien hennes å feire jul i kirka. Både mannen, som startet opp arrangementet, og barn bidrar med alt fra sang til kjøring og organisering.

- Det gir mening, sier Øvstebø som er klar for både julemiddag og å gå rundt juletreet - også de med rullestol! Hun synes også det er fantastisk at barna hennes får oppleve at det er flere måter å gjøre ting på.