– Dette har pressen spekulert i mange år. For fire-fem år siden var det Anders Anundsen og Ketil Solvik-Olsen. Nå er det Sylvi eller meg. Det er morsomt. Husk vi er vant til at partilederen sitter i 30 år.

Jon Georg Dale ler. Høyt og hjertelig. Han er god til å bruke humor når en kommer til kinkige saker. Han er i det hele tatt god på å prate seg ut av vanskelige spørsmål. Slike folk bruker inn imellom å nå langt i politikken.

Pastoren

Vi møter Dale på Bondeheimen i Oslo. Vi tenkte det var et egnet sted for en landbruksminister å oppsummere året som har gått og se litt fram mot det som venter.

– Sylvi Listhaug hadde ikke tatt debatten med pastoren i Volda slik du gjorde det?

– Nei, det er mulig. Men dette var ikke planlagt fra min side. Jeg har i mange år lest hva Hans Reite mener, men har latt det fare. Nå satt jeg mellom to fagmøter i departementet og leste lokalavisa. Jeg ble provosert.

Pastoren Jon Georg Dale angrer ikke oppgjøret han tok med Volda-pastor Hans Reite.

I leserinnlegget i Møre skrev pastoren blant annet at «homofilt levesett er motbydelig for Gud.» Utgangspunktet for innlegget var en

debatt om en Pride markering i Ørsta og Volda

.

Dale hentet fram mobilen. Logget seg på Facebook, skrev sin hjertens mening om Reite, postet det og sendte en link til Sunnmørsposten, Møre-Nytt og Møre.

– Det gikk fort. Jeg postet det med flere skrivefeil. Jeg kom sju minutter for sent til møtet. Det varte en time. Da jeg sjekket statusen etter møtet skjønte jeg at dette hadde tatt av. Jeg hadde aldri trodd dette skulle bli en rikssak.

Det ble det, og flere kommentatorer i rikspressen merket seg Dales tydelige beskjeder til pastoren. Og påpekte som riktig er, at andre deler av Frp, Sylvi Listhaug inkludert, neppe hadde gjort det samme.

– Jeg er liberalist. Jeg er opptatt av enkeltmenneskers frihet. Det innebærer også at jeg mener det er feil av andre, pastorer inkludert, å gå inn og mene noe om folks privatliv og bruke Gud som dekke for egen homofobi, sier Dale, som karakteriserer seg selv som verdikonservativ i spørsmål om religion.

– Ikke alle i Frp hadde gjort det på denne måten?

– Det er ulike syn i partiet på en sak som dette. Vi er blitt et bredt folkeparti. Resultatet av det er at partiet rommer ulike oppfatninger i en del saker.

Kilevink

– Du har fått deg noen politiske kilevinker i løpet av året. Stortinget instruerte deg i landbruksoppgjøret og mye av det du la fram i landbruksmeldingen ble aldri vedtatt?

Penger Jon Georg Dale ser at inntektene øker i landbruket. Foto: Knut Arne Aarset

– Jada, slik er det. Men i sum er jeg bra fornøyd med det jeg har fått på plass blant annet i forhold til å styrke økonomien i landbruket.

– Og nå er det Steinar Reiten og KrF som skal holde deg i ørene?

– Jeg opplever at KrF står på det de alltid har ment i landbrukspolitikken. Jeg tror ikke det vil bli noe problem. Jeg synes det er mer oppsiktsvekkende at Arbeiderpartiet har overlatt til Senterpartiet å drive landbrukspolitikk, sier Dale.

Valg Stortingsvalget er årets høydepunkt mener Jon Georg Dale. Her fra valgvaken i Ålesund sammen med Sylvi Listhaug.

– Årets høydepunkt?

– Utvilsom valget. At vi klarte å gjenskape et så godt resultat. Det var nesten ikke til å tro, sier Dale, klar for jul i Dalsfjorden.

Full jubel på Frp-benken: - Helt sjukt hvis vi får til dette!

Jon Georg Dale tror ikke KrF blir et problem for Frp. Foto: Knut Arne Aarset