– Her er det forferdelig glatt å gå. Jeg må holde meg i midten av gata, sier Anne-Lone Vegsund, som er ute og går tur på Aspøya med Jan Ståle Krakeli.

Ved Utstillingsplassen er det ikke stort bedre, der Louise Smith er på trilletur med datteren Emely.

– Jeg føler meg veldig utrygg på glatta, sier hun.

Også over hodene lurer det farer. I Kongens gate valgte politiet å sperre av gata på grunn av farlige istapper, mens de jobbet med å få kontakt i ansvarlige slik at det kunne ryddes opp.

Stengt Politiet sperret av Kongens gate i Ålesund sentrum. Foto: Nils-Harald Ånstad

Politiet benytta samtidig anledningen til å oppfordre huseiere om å sjekke sine tak, og eventuelt rydde disse for snø og is. Det er nemlig huseiers ansvar. Det samme gjelder rydding og strøing av fortau.

I politivedtektene for Ålesund kommune står det at eier av hus eller grunn ut mot offentlig sted i tettbygd eller bymessig strøk plikter å rydde og strø fortauet utenfor eiendommen. Om du unnlater å gjøre din plikt kan politiet la andre gjøre dette – på huseiers bekostning. Dette skjer dog sjeldent i praksis.

Biler i grøfta

Flere steder på Sunnmøre endte biler utenfor vegen og i grøfta tirsdag. I Ålesund måtte Nettbuss kansellere noen av bussrutene, ifølge NRK. Mange tok kontakt med Sunnmørsposten og klaga på dårlig eller fraværende salting og strøing.

– Det har vært et hardkjør heile dagen, og alt disponibelt mannskap har stått på det de kan, sier brøytevakt i Ålesund kommune, Einar Grødal.

– Da klarer vi ikke å ligge i forkantn med de ressursene vi har. Vi må bare begynne i en ende, og prioriterer bratte bakker og gangbaner. Nå er vi rimelig ajour, sier han tirsdag ettermiddag.

– Når bør folk la bilen sin stå?

– Sånn som i dag er det nesten sånn at man i en del tilfeller burde la være å kjøre. Man må vise forsiktighet og varsomhet, og se seg om før man tar løs på de bratteste bakkene, sier brøytevakta.

Oppholdsvær

Forsiktighet bør man nok også vise de neste dagene, men der det er strødd og salta i dag, er et håp om litt bedre forhold.

– Tirsdag varnok den verste dagen, tror jeg, sier meteorolog Marit Berger ved Meteorologisk institutt.

– Med tanke på at det ikke blir så mye nedbør, så blir det ikke mere is, men det kan fortsette å være glatt om det ikke blir strødd og salta. For det holder seg kaldt, sier hun.

Utover tirsdag kveld ser nedbøren ut til å gi seg, mens det er meldt ganske greit oppholdsvær og kanskje også noen solglimt de neste dagene, forteller Berger.

– Fredag blir det en del nedbør igjen, en del snøbyger og mer nordlig vindretning, sier hun.