Det forteller Karin Devold, seksjonsleder ved kirurgisk/ortopedisk poliklinikk ved Ålesund sjukehus.

– Vi får inn veldig mange skader fra fall på glattisen nå. Bare i går var det over 30 tilfeller inne for øyeblikkelig hjelp- Også i dag har pågangen vært stor, sier hun, og legger til:

– Det går i knuste håndledd, knekte ankler og brudd i overarm. Folk sklir på isen, og resultatet er ofte kompliserte brudd som har lang rehabiliteringstid.

Riktig utstyr Marcel Obrist var innom B. Rongve AS i Ålesund sentrum onsdag og skaffet seg brodder. Det er han ikke aleine om å gjøre.

Sett denne? Her kan du melde inn hvor det er glatt i Ålesund og sjekke status (ekstern lenke)

Holde seg inne

Devold oppfordrer alle til å bruke brodder.

– Vi får inn pasienter i alle aldre, også unge som tror at de ikke trenger brodder. Men selv om vårt råd er å ha riktig skotøy er selv ikke vanlige brodder tilstrekkelig slik føret er nå.

– Hva skal folk gjøre da?

– Man må være forsiktige og utstyre seg som best man kan. Eldre oppfordrer vi til å holde seg inne og få noen til å hjelpe seg til føret blir bedre.

– Såpass?

– Ja, for selv om folk i alle aldre kan skade seg ved fall på glattisen bruker ofte eldre lengre tid på å bli bra igjen. Da kan brudd få store konsekvenser.

Rush

En runde ved utsalgssteder for brodder og piggsko i Ålesund sentrum bekrefter at mange ønsker hjelp til å fote seg på glattisen. Ved B. Rongve AS er de to turistene Denise og Marcel Obrist fra Sveits i ferd med å prøve brodder da Sunnmørsposten kommer innom.

– Vi fant ut at det kun var pigger som duger ute nå, sier Denise, og forloveden Marcel legger lattermildt til:

– Vi skal helt til Nordnorge med Hurtigruten, så vi trenger sikkert brodder på resten av turen også.

Driver Bent Rongve sier det har vært et «voldsomt rush» etter brodder de siste dagene.

– Jeg må ha solgt 100–150 par. For det meste til Hurtigruten-turister og pensjonister. Vi selger sjelden brodder til folk under 30 år, sier han.

Sandpapir

Det samme sier ansatte ved andre utsalgssteder av brodder. Like over gata for Rognve AS forteller Tamara Farid ved Apotek 1 at de nesten er utsolgt for brodder og at de fleste selges til turister og pensjonister.

– Vi opplever at sandpapir-brodder er mest populært. De kan man også gå med inne, sier Farid.

Det samme opplever de ansatte ved Monark Eurosko i gågata.

– Pigger gir best beskyttelse, men det virker som om mange liker sandpapirbroddene best. Vi har solgt veldig mange brodder i det siste og ved hovedlageret til Eurosko er det tomt nå, forteller Nadine Giske Remøy.

Sko med pigger

Pop med pigg Jannicke Solheim ved Intersport viser fram to varianter av piggsko som begge er populære nå.

Også ulike varianter av piggsko er populært. Ved Intersport i Ålesund Storsenter forteller Jannicke Solheim at de selger mye av både tursko og løpesko med pigger.

– Slike sko selger vi til folk i alle aldre. Løping ute er ikke lenger en aktivitet som begrenser seg til sommerhalvåret. Pågangen etter piggsko har vært stor i det siste.

Is over torget

Fotet seg på stålisen: Mili og Jennifer Ortiz turte å gå ut på stålisen som dekker torget i Ålesund. Men de gikk forsiktig.

Lett spaserende over glattisen som dekker torget i Ålesund treffer vi ekteparet Jennifer og Mili Ortiz, også de turister med Hurtigruten. Ingen av dem har brodder, men derimot gode vintersko.

– Det går bra, men man må jo være forsiktige. Vi synes uansett at det er utrolig flott her, smiler de to, lett støttende til hverandre.