24-åringen er i arbeidstrening via Nav. Tre dager i uka jobber hun i en barnehage.

– Jeg koser meg hver dag på jobb og vil ikke sitte hjemme uten noe å gjøre. Men jeg synes jo det er feil at jeg skal få mindre av å være i jobb, sier hun.

Hva sier du når spørsmålet «Hva er dine svake sider?» dukker opp på jobbintervjuet? Ett svar bør du absolutt unngå.

420 kroner dagen

Da Hansen mistet jobben mottok hun dagpenger, som beregnes ut ifra tidligere inntekt. Nå mottar hun tiltakspenger (se faktaboks). Hun jobber 7,5 timer hver mandag, onsdag og fredag. For 2018 er satsen 375 kroner per dag, pluss 45 kroner per dag i barnebidrag. Det blir 5.040 kr. for fire uker.

– Det er jo ikke mye å bli rik av. Jeg har ikke råd til å dekke mine egne utgifter en gang, sier Hansen, som bor på Valderøya sammen sønnen Elias på tre år – og forloveden. Uten ham hadde ikke hverdagen gått opp.

– Jeg har heldigvis en samboer som har jobb og som støtter meg. Men det er kjedelig å måtte spørre om penger hele tida, sier Hansen, som forteller at hun før fikk ca. 9.000 kr. i måneden i dagpenger.

Ny jobb etter jul? Her er ni steg på veien

– Jeg har fått vite at jeg kan søke på dagpenger på ny, siden jeg har jobbet noe innimellom. I stedet for å gå gjennom en lang søknadsprosess og behandlingstid, valgte jeg tiltakspenger i håp om å komme i jobb raskere, sier hun.

Facebook-innlegg

Før jul skreiv hun et Facebook-innlegg om situasjonen. Her forteller hun at hun ikke ønsker å syte, men at hun vil vise hvordan hun har det og at hun innstendig ønsker seg en jobb.

– Jeg har vært arbeidsledig siden 2014. Det er kjedelig å søke jobb så lenge uten å få noen respons. Samtidig er det mange som tror at jeg bare sitter hjemme og tar imot penger fra Nav. Da ville jeg vise at jeg faktisk er på tiltak i stedet for å ta imot penger, sier hun.

Innlegget blei delt over 900 ganger og fikk over 1.000 likes.

Nav: – Kan velge ytelse

– Hansen har valgt å motta tiltakspenger, som beregnes ut ifra hvor mange dager hun er i tiltak, sier Sturla Hess Brunvær, leder for Nav Giske.

Nav Giske opplyser at man ikke kan kombinere de to ytelsene – dagpenger og tiltakspenger – men at man kan velge hvilken ytelse man ønsker å motta under arbeidstrening.

– De aller fleste velger å fortsette på dagpenger. Siden man maksimalt kan få ut dagpenger i 104 uker, velger imidlertid enkelte tiltakspenger i stedet, sier Nav-sjefen.

Om man taper penger på dette, avhenger av hvor stort dagpengegrunnlag man har og hvor mange dager i uka man velger å jobbe i arbeidstrening.

– Tiltakspenger er skattefrie, mens man må skatte av dagpenger. Velger Hansen å være i arbeidstrening fem dager i uka, så blir ikke beløpene så ulike i hennes tilfelle, sier Brunvær.

– Ikke vanlig å tape penger

Nav-sjefen i Giske sier at det ikke er vanlig å tape penger på å begynne i arbeidstrening eller arbeid.

– Alle saker er sjølsagt individuelle – med tanke på hva slags inntekt en har hatt tidligere, hvilke ytelser man mottar og så videre. Generelt vil imidlertid de fleste overhodet ikke tape på å jobbe, understreker han.

Tone Mette Johnsen, nestleder i Nav Giske, forteller at de har gode erfaringer med arbeidstrening og at de får mange ut i jobb på denne måten.

Gir ikke opp

Mens Nav Giske sier at Hansen selv har valgt å jobbe tre dager i uka, sier Hansen at hun ønsker å jobbe fem dager, men at hun ikke får lov.

– Jeg har fått beskjed om at jeg skal bruke de to andre dagene på aktiv jobbsøking og for å være ledig som vikar, sier hun.

CV-en klar I vår besto Hansen fagprøva som barne- og ungdomsarbeider. Her overleverer hun CV-en sin til Hanne Velle i barnehagen FUS Ikornnes. Foto: Marius Simensen

Nav-sjef Brunvær sier at at hun selvsagt skal få jobbe fem dager. Han tror det må bero på en misforståelse, og oppfordrer henne til å komme innom så de kan finne ut av det.

Tiltaket Hansen er på nå går ut i januar.

– Da blir jeg sikkert plassert på en ny plass. Det er kjedelig, sier 24-åringen, som ikke har gitt opp håpet om å få seg en jobb.