Kravet om å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital er en gjenganger når nærings-livet møter politikere. Det var ikke noe unntak da Mørebenken tok imot innspill fra ulike bransjer i Ålesund torsdag – og denne gangen var viljen til å ta politiske grep åpenbart til stede.

Visekonsernsjef Tore Ulstein i Ulstein Group var klar på at det er en utfordring for bedriftene å gå med underskudd – samtidig som de skal satse for å kapre nye marked. At de i tillegg må betale skatt av verdier i selskapene, mener han er ufornuftig.

– Vi mener det er fornuftig å beholde mer av pengene i bedriftene, slik at vi kommer oss gjennom denne vanskelige tida. Det er ikke synd på Gunvor eller meg. Vi skal alltids klare oss. Det er de ansatte som mister arbeidsplassene sine det er synd på, sier Ulstein.

Tore Ulstein til Mørebenken: – Det er en kamp på liv og død

Bad om løsninger

Det er etter hvert blitt ganske bred politisk enighet om at det bør tas grep for å lempe på skatt på såkalt arbeidende kapital – som enkelt sagt dreier seg om penger som brukes til verdiskaping eller nye arbeidsplasser.

– Det er viktig at dere i næringslivet synliggjør effekten av skatteregler og rammebetingelser – og behovet for at vi gjør noe med det, sa Helge Orten (H).

Så langt har imidlertid forsøk på å gjøre noe konkret på spørsmålet om arbeidende kapital, strandet i byråkratiske diskusjoner om hvordan det skal utformes.

(saken fortsetter under bildet)

– Kan dere komme med forslag til løsninger som vi kan bruke overfor finansdepartementet, bad Jenny Klinge (Sp) og fikk konkret svar fra Tore Ulstein: – Vi kunne sagt at «det som er i bedriften er arbeidende kapital». Hvor vanskelig kan det være, spurte han.

Om det ble en utfordring med «oslofolk som puttet hytter og biler inn i AS-er», så mente Knut Haagensen fra Jangaard Export at dette også var noe man kunne finne løsninger på.

Må slå ring om Ålesund

Flere blant næringslivslederne og politikerne mente at noe av problemet til Møre og Romsdal, var fogderistrid mellom Sunnmøre, Romsdal og Nordmøre. Fredric Holen Bjørdal (Ap) mente det ikke kunne være noen tvil om at man måtte slå ring om Ålesund som regionsenter.

– Det er overraskende mye vi er enige om, men vi bør ha større sjøltillit på vegne av regionen, skal vi klare å dra lasset sammen, påpekte han.

Mer fra torsdagens møte mellom NHO og næringslivet under: