Hverdagsdramaet starta da Inger Lise Bråthen var på veg hjem i bil i retning østover fra sentrum i Keiser Wilhelmsgate i Ålesund tirsdag formiddag.

På toppen av en bakke, ikke så langt fra Steinovnen, hadde det lagt seg ei tynn ishinne på bilvegen.

Forsøkte å strø sjøl

Fra bunnen av bakken så vegen ikke så glatt ut, men den viste seg å være speilblank.

– Bilen min kom seg ikke opp. Jeg satte derfor på håndbrekket, og gikk bort til ei sandkasse like ved for å hente sand slik at jeg kunne strø. Men da jeg kom tilbake til bilen, begynte den plutselig å skli, forteller Inger-Lise.

Trodde hun skulle dø

Hun var ikke borti bilen. Men da den satte seg sjøl i bevegelse handlet hun på instinkt og forsøkte å få opp ei bildør.

– Det skulle jeg selvfølgelig ikke ha gjort. Men jeg la merke til at det var folk lenger ned i gata, og tenkte at jeg måtte få stoppa den før noen ble skadet.

I stedet havnet hun sjøl i en livsfarlig situasjon.

– Jeg tok tak i døra, fikk den opp, og forsøkte å sette meg inn, men klarte det ikke. Akkurat da begynte bilen å skli fortere og i retning av en parkert bil. Bildøra mi slo meg i bakken og jeg ble meid ned og inn i den parkerte bilen. Og da jeg lå der på bakken, og innså at bilen min ville treffe meg i hodet, skjønte jeg at dette ikke kom til å gå bra. Jeg lukket bare øynene. Jeg trodde at jeg skulle dø, forteller Inger-Lise, to dager etter hendelsen.

Det hele gikk lynkjapt.

– Jeg merket at jeg blødde og at jeg kunne ta helt innpå kraniet i et sår i hodet. Jeg klarte likevel å komme meg ut på et fortau og fikk varslet ei dame som sto lenger ned i gata. Politi og ambulanse ble varslet, og etter kort tid var de plass. De var dyktige og jeg fikk veldig god hjelp.

Hodeskade og blåmerke

Inger-Lise ble fraktet til sjukehus.

Det ble sydd 23 sting i hodet og hun har blåmerke nesten langs hele venstre side av kroppen.

Onsdag ble 30-åringen skrevet ut fra sjukehuset.

Hun er nå sjukmeldt fra jobben i helsevesenet.

– Jeg har lært at jeg ikke skal forsøke å stoppe en bil som sklir på glatta. Og til neste vinter blir det kjøpt piggdekk til bilen, de piggfrie vinterdekkene skal skiftes ut, sjøl om jeg de piggfrie dekkene jeg i dag har på bilen, er gode. Samtidig er det irriterende at det ikke blir strødd i denne gata, som er sterkt trafikkert. Jeg bor her og ser daglig at biler står fast. Jeg har bodd veldig mange steder i Norge, men aldri opplevd dårligere strøing enn her i Ålesund, sier Inger-Lise Bråthen.

– En spesiell situasjon

Oddvar Kongsvik, virksomhetsleder for Veg, anlegg og Park i Ålesund kommune sier han ikke kan kommentere enkelttilfeller som dette.

– Men det jeg kan si er at værforholdene mandag til tirsdag gjorde situasjonen for kommunen svært utfordrende. Mandag kveld regnet det og var mildvær, men så falt temperaturen i løpet av natta og vi fikk underkjølt regn. Tidlig tirsdag morgen sendte vi ut våre folk med traktorer for å salte og strø, sier Kongsvik og legger til:

– Tirsdag morgen brukte vi hele styrken vår på tolv mann og i leide i tillegg inn private, så totalt var det rundt 20 enheter ute for å strø og salte. Som folk vet har vi et politisk vedtatt budsjett å forholde oss til. Vi har ingen ekstraordinære midler å sette inn i spesielle situasjoner, som for eksempel hvis været plutselig legger om. Med andre ord må vi gjøre det beste ut av de midlene vi har.